Dzięki za info @waldek123blau
Rąk tam nie wkładam. Pokarm albo wrzucam, albo podaję pęsetą. Będę musiała je włożyć, kiedy będę przenosić jej dom do nowego zbiornika, ale dam tam wtedy jakąś przegrode, żeby mnie rawka nie uderzyła.
Trochę mnie zmylily filmiki w necie i opis naszego kolegi na forum. Wynikało z nich, że rawka potrafi przyjmować mrozony pokarm. Moja łapie wszystko od razu, co wpadnie jej w "łapki", ale po czasie wyrzuca. Zdobycie malzy, czy żywych czy mrożonych graniczy z cudem. W sklepach spożywczych widziałam tylko obgotowane. Zastanawiam się, czy zjadliwy będzie dla niej ślimak slodkowodny? Mam pełno zatoczkow i dwia duże ślimaki zebra, które mnie denerwują, bo wszędzie noszą jaja w wapiennych osłonach i całe słodkie mam uwalone białymi kropkami. Ten ślimak akurat rozmnaza się tylko w slonej wodzie, dlatego jaja zostają na wieki
Niestety karmowych krabow tutaj nie można kupić, nie ma ich w ofercie żadnego sklepu, ale poprosiłam w erybce, żeby odkladali dla mnie znalezione w koralowcach szkodniki, to je odkupie dla rawki.