Maciek86 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2019 Witam Noszę się z zamiarem zmiany akwarium i chodzi mi po głowie akwarium z panelem. Chciałbym zrobić szeroki panel tak na 20-25cm i wysoki na 50cm żeby wsadzić tam normalne pienidło. Odpieniacze zazwyczaj mają sugerowane zanurzenie ok 20 cm. I tu mam problem jak wyciszyć przelew przez grzebień żeby nie było wodospadu 30cm i żeby nie zabierać miejsca przegrodami. Dodam że rozwiązanie podniesienia odpieniacza żeby wystawał poza akwarium odpada. Ktoś ma jakieś fajne rozwiązanie? Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A8-50L przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2019 Czyli chcesz mieć 20cm wody w panelu i woda ma opadać 30cm przez grzebień? Może jakaś rampa zakończona miejscem na watę czy coś chociaż z 2 strony woda będzie się rozpędzać na pochylni i też na końcu może być hałas. U mnie woda opada do komory pompy ok 10cm i nie ma hałasu ale delikatnie czasem bąbelki się robią, nie wiem czy nie lepiej wydzielić przegrodami, ile ci zajmą 2 przegrody z 1cm z powierzchni panela? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2019 normalny panel a pod odpieniacz coś podłóż albo zrób już półkę pod odpieniacz ,po przeciwnych stronach przyklej paski szyby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2019 Godzinę temu, Maciek86 napisał: Chciałbym zrobić szeroki panel tak na 20-25cm i wysoki na 50cm żeby wsadzić tam normalne pienidło. Odpieniacze zazwyczaj mają sugerowane zanurzenie ok 20 cm. I tu mam problem jak wyciszyć przelew przez grzebień żeby nie było wodospadu 30cm robisz "stelaż" albo kupujesz odpieniacz mocowany magnesami np. Tunze 9001 czy 9012 (nie znam poj. zbiornika) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek86 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2019 Akwarium 75x75x50h panel 25x50h Po przelewie odieniacz pompa i wydzielona część na dolewkę. A jeśli chodzi o podkładanie pod spód żeby go podnieść odpada. Z dwóch powodów estetyka i jak by przelał wszystko w koło zachlapane.Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A8-50L przy użyciu Tapatalka Chciałbym pożądany odpieniacz mam teraz hydora 250 w innych akwarium miałem tunze żaden nie spełniał moich oczekiwań. Dlatego stawiał bym na coś wydajnegoWysłane z mojego Lenovo TAB 2 A8-50L przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2019 Akwarium 75x75x50h panel 25x50h Po przelewie odieniacz pompa i wydzielona część na dolewkę. A jeśli chodzi o podkładanie pod spód żeby go podnieść odpada. Z dwóch powodów estetyka i jak by przelał wszystko w koło zachlapane.Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A8-50L przy użyciu TapatalkaChciałbym pożądany odpieniacz mam teraz hydora 250 w innych akwarium miałem tunze żaden nie spełniał moich oczekiwań. Dlatego stawiał bym na coś wydajnegoWysłane z mojego Lenovo TAB 2 A8-50L przy użyciu Tapatalka No to najłatwiej i bez kombinacji obniżyć poziom przegrodami, może 2 może więcej to już do zastanowienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek86 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2019 Też myślałem nad 2 przegrodami.Tylko 2sz zmniejszy panel o jakieś 3 cm. Spadek wody między przegrodami był by wtedy ok 12 cm. Jak myślicie jak by było w tedy z hałasemWysłane z mojego Lenovo TAB 2 A8-50L przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2019 Pytanie: lepiej mieć mniej miejsca o 3 czy 5 cm czy się denerwować ciągłym hałasem?Ja mam u siebie 70x70x35 z czego wydzielony panel 40x14x34cm h i daje radę, teraz bym nawet zmniejszył ten panel do 20cm tylko roboty za dużo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek86 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2019 Pytanie: lepiej mieć mniej miejsca o 3 czy 5 cm czy się denerwować ciągłym hałasem?Ja mam u siebie 70x70x35 z czego wydzielony panel 40x14x34cm h i daje radę, teraz bym nawet zmniejszył ten panel do 20cm tylko roboty za dużo Masz rację lepiej się nie denerwować . Ale warto zaczerpnąć języka i szukać rozwiązań. Może na tyle ludzi ktoś ma jakiś pomysł? Zastanawiam się jeszcze nad tym czy nawet jeśli użyje 2 przegląd czy nie będzie głośno przy spadku wody Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A8-50L przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysio2000 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2019 A może by zastosować rozwiązanie podobne do tego, które stosuje się w kominach? Czyli zrobić balkonik w panelu z dwoma otworami i dać rurki - jedną krótszą aby była cały czas pod wodą i drugą wyższą z durso? Cytuj było 450 l. (180x50x50). jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2019 A może by zastosować rozwiązanie podobne do tego, które stosuje się w kominach? Czyli zrobić balkonik w panelu z dwoma otworami i dać rurki - jedną krótszą aby była cały czas pod wodą i drugą wyższą z durso? Można i tak tylko pytanie co zabierze więcej miejsca: komin w panelu czy 2-3 przegrody, które dodatkowo wymuszą obieg w panelu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reefbos Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2019 W dniu 12.12.2019 o 16:36, Maciek86 napisał: żeby nie było wodospadu 30cm Obawiam się, że 2-3 przegrody nie wyciszą wodospadu. Hałas powstaje już przy znacznie mniejszej różnicy poziomów. Może pochylnia, choć sam nie wiem czy jest na nią/nie dosyć miejsca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek86 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2019 Przeszło mi przez myśl zrobienie drabinki żeby woda spływała jak po pietrach. Piętra np co 3cm. Tylko nie było by możliwości dostać się do środka.Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A8-50L przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2019 Przeszło mi przez myśl zrobienie drabinki żeby woda spływała jak po pietrach. Piętra np co 3cm. Tylko nie było by możliwości dostać się do środka.Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A8-50L przy użyciu Tapatalka Szkoda ci miejsc żeby wkleić przegrody z szyby np. 4mm a chcesz robić drabinki po szerokości grzebienia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek86 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2019 Szkoda ci miejsc żeby wkleić przegrody z szyby np. 4mm a chcesz robić drabinki po szerokości grzebienia? Nie to że mi szkoda tylko szukam rozwiązań. Sam panel to ograniczone miejsce więc każdy centymetr ceny. Podejrzewam że na przegrodach się skończy. Dwie przegrody mogły by spływu nie wygluszyć trzeba by było użyć 4 a to miejsca zajmuje. Drabinka by nie zajęła więcej niż 3 cm oczywiście po całej długości grzebienia. Tylko nie wiem jak by się to sprawdziło czy ktoś coś takiego kiedyś testował.Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A8-50L przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
barto125 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2019 A może przegroda wypełniona jakimś medium filtracyjnym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nuke Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2019 U mnie sprawę załatwiła wklejona szybka pod kątem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek86 Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2019 U mnie sprawę załatwiła wklejona szybka pod kątem Możesz wstawić zdjęcie jak to wygląda u ciebieWysłane z mojego Lenovo TAB 2 A8-50L przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach