Skocz do zawartości

Historia edycji

Sagerrak1

Sagerrak1

2 godziny temu, VDR napisał:

nie ma oddzielnego pcb dla driverów - wszystko na mcpcb z diodami ? Podziały są jeśli są trzy stringi ;) Pewnie soldermaska jest ale jak się wpatrzysz to widać gdzie i jak lecą ścieżki - papier ścierny drobny i delikatnie solder maske iidzie do miedzi zeszlifować by dobrać się do jakiejś ścieżki. Tam na tym zdjęciu w miejscu gdzie się flash odbił nie wygląda by te ścieżki cienkie były.

Zasilacz jest driverem prądowym (20-33v 880mA) i podaje na pcb, na którym są już tylko LED i ZD, 3 stringi zasilane są z jednego punktu przyłączeniowego drivera. Takie same diody, to i chińczyk uznał, że prąd rozłoży się równomiernie.

Dla Ciebie to może nie wyglądają na cienkie, ja przylutowując ZD ponownie skrobałem soldermaskę nożykiem i coś  tam odskrobałem, ale i przeskrobałem miedź. Rada z papierem słuszna. Sprawdzę, może i rzeczywiście uda się to pociąć i zasilić z 3 driverów.

A jak już zawracam Ci gitarę @VDR to widziałem, że nie wolno wstawiać przełącznika ON/OFF za driverem - na stringu. Dlaczego? Co spalę, driver czy diody?

Sagerrak1

Sagerrak1

2 godziny temu, VDR napisał:

nie ma oddzielnego pcb dla driverów - wszystko na mcpcb z diodami ? Podziały są jeśli są trzy stringi ;) Pewnie soldermaska jest ale jak się wpatrzysz to widać gdzie i jak lecą ścieżki - papier ścierny drobny i delikatnie solder maske iidzie do miedzi zeszlifować by dobrać się do jakiejś ścieżki. Tam na tym zdjęciu w miejscu gdzie się flash odbił nie wygląda by te ścieżki cienkie były.

Zasilacz jest driverem prądowym (20-33v 880mA) i podaje na mcpcb, na którym są już tylko LED i ZD, 3 stringi zasilane są z jednego punktu przyłączeniowego drivera. Takie same diody, to i chińczyk uznał, że prąd rozłoży się równomiernie.

Dla Ciebie to może nie wyglądają na cienkie, ja przylutowując ZD ponownie skrobałem soldermaskę nożykiem i coś  tam odskrobałem, ale i przeskrobałem miedź. Rada z papierem słuszna. Sprawdzę, może i rzeczywiście uda się to pociąć i zasilić z 3 driverów.

A jak już zawracam Ci gitarę @VDR to widziałem, że nie wolno wstawiać przełącznika ON/OFF za driverem - na stringu. Dlaczego? Co spalę, driver czy diody?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.