Jump to content
GAMMIS

Przyszła kryska na matyska. Pierwsze akwarium morskie 80x40x50.

Recommended Posts

Witam Wszystkich

Jak w temacie jest to moje pierwsze akwarium morskie które wystartowało 6 grudnia 2019r. na wodzie RO + sól Aquaforest Reef Salt + jedna ampułka BioDigest.

Akwarium: OptiWhite 80x40x50 + 14 kg suchej skały z eRybki
Sump: 60x30x30 + dwa kawałki suchej skały + maxspect nano-tech bio-sphere 1kg
Pompa obiegowa: Jebao DCP-3000
Cyrkulatory: 2 x Jebao OW-10
Odpieniacz: RedStarfish RS-N130 Plus
Automatyczna dolewka własnej produkcji
Oświetlenie: własnej produkcji na bazie 48 diod PowerLED 3W ( łącznie ~144W, 6 kanałów po 8 diod ) sterowanych kontrolerem AQMA.
8 x UV 395 nm, 12 x Blue 460-470 nm, 12 x Royal Blue 445 nm
8 x White 10 000, 8 x White 20 000
Kanał 1 4xB + 4xRB, Kanał 2 4xB + 4xRB, Kanał 3 4xB + 4xRB
Kanał 4 8xUV
Kanał 5 4x10 000 + 4x20 000, Kanał 6 4x10 000 + 4x20 000

Aktualnie światło (tylko niebieskie, bez UV) świeci 4 godz. dziennie od 17 do 21. Po czterech dniach od startu włączyłem odpieniacz, pienił przez pewien czas i przestał teraz jest wyłączony.
Aktualnie brak widocznych zmian w akwarium, skała czysta, szyby czyste.
Parametry wody mierzone testami Saliferta:
Temp: 25
Dens: 1.025
pH: 7,6
KH: 9.9
NH4: bd
NO2: 0
NO3: 0,1
PO4: 0

Proszę o wasze uwagi i pomoc.
Czy odpieniacz powinien być włączony?
Czy wydłużyć czas świecenia i wzbogacić o światło białe?
Co zrobić z tym fantem braku zmian w akwarium po prawie dwóch tygodniach? Czy to jest normalne zachowanie zbiornika?

 

Dzięki z pomoc.

20200114_194513-50.jpg

20200114_194621-50.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ile lejesz Kubsia ? ;-)

A tak serio to 2 tygodnie to prawie nic , cierpliwości.

Odpieniacz - są różne opinie , ja miałem włączony.

Światło - też chyba co osoba to inne zdanie , ja miałem włączone , ok. 10h dziennie.

Lejesz jakieś bakterie ? Biodigest co 2 tygodnie powinno się dawać.

Edited by pdz (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też świeciłem więcej od początku a przykręciłem do 6 godz./doba jak mi okrzemki się pojawiły (przez 4 dni potem wróciłem do 10 godz.). A w akwarium jakiekolwiek zmiany pojawiły się po "zaszczepieniu" życia z wodą otrzymaną z działającego akwa. Powodzenia. 

A apropo światła.... wrzuciłbyś byś fotkę lampy ? Sam przymierzam się do skonstruowania oświetlenia, którym mógłbym sterować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do bakterii leję :) wlałem przy starcie pierwszą ampułkę Biodigest-a następna powinna polecieć we wtorek 21 stycznia.

Kubuś :) jak bawiłem się odpieniaczem udało mi się napełnić kubek i właśnie do kubusia zlewałem nadmiar i tak został.

Co do oświetlenia jest to pokrywa w której szkielet wykonałem z plexi o gr. szkła w akwarium . Panel przedni i dwa boczne to sklejka malowana bejcą. Diody i sześć drajwerów przykleiłem  do płyty aluminiowej o gr. 3mm. Drajwery zastosowałem troszkę inne (P4115adj LED 200mA - 700mA PWM/Lin ADj) niż proponuje AQMA ponieważ Jego grzały mi się i po przykręceniu mocy świecenia piszczały. Zasilanie belki to dwa zasilacze HP 32V 2.5A

Jak dobiorę się do tej pokrywy zrobię zdjęcia i prześlę.

Pozdrawiam

20200119_074724-30.jpg

20200119_074517-40.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

18 lutego mija miesiąc od startu zbiornika. Do wody leję co dwa tygodnie jedną ampułkę BioDigest-a oraz jednorazowo wlałem około 40l wody z podmiany. Od tygodnia mam w akwarium na skałach brązowe glony (brązowy nalot, małe niteczki z bąbelkami powietrza na końcach). Jeden z korali (widoczny na zdjęciu) od dwóch dni przestał się pompować. Pozostałe mają się całkiem przyzwoicie.

Parametry wody są następujące:

Dens 1.024, pH 7.5, kH 8.3, NO2 0.1, NO3 5, PO4 0, Ca 370, Mg 1380, temp 23-24 stopnie C.

Światło niebieskie 3/2 białe 1/3 czas świecenia 6 godz. od 16 do 22

Na razie postanowiłem włączyć napowietrzacz aby podnieść pH.

Co mogę jeszcze zrobić, poprawić?

 

Dzięki z pomoc.

Andrzej

20200216_183420_2.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minut temu, GAMMIS napisał:

Co mogę jeszcze zrobić

Podnieść temperaturę o 1-2 ° i czekać, cierpliwie czekać ☺

Share this post


Link to post
Share on other sites

masz palythoa, wiesz że to dość trujące :) ostrożnie  tym, calaustrea wygląda nieciekawie może być na nią za wcześnie 

czemu temperatura taka? tylko białe świeci 6h czy całość?

Edited by fannadil (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Palythoa  jest na podstawce. Oświetlenie niebieskie potem po 30 min wschód białego przez 30 min i podobnie zachód 30 min gaśnie białe po 30 min niebieskie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×

Important Information

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Terms of Use.