CzipuS Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2020 Zrobiłem testy ICP ze względu na to iz acropory zaczęły się rozjaśniać. Ogólnie wszystko jest ok z testem, jednak mam strasznie małą zawartość jodu. Szukałem i nie potrafię odnaleźć ile jodu jest w gotowej solance do podmiany. Ja używam soli TM pro reef. Zastanawiam się nad dozowaniem jodu jednak nie wiem i nie potrafię znaleźć ile jodu ulatnia się w trakcie doby, ile sa wstanie pobrać acropory. Niestety testy na Jod sa średnio mówiąc słabe. Ogólnie nie wiem czy np brak Jodu niewykrywalne Po4 i No3 mogą być przyczyna rozjaśnienia acr. Światło to same t5. Może ktoś jest w stanie odpowiedzieć czy doradzić. Moje parametry wody to Kh- 8 Mg- 1310 Ca -430 Po4 - 0 No3 - 0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2020 Ja dozuje codziennie 30 kropli wodnego płynu lugola na 3050 litrów w obiegu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, CzipuS napisał: Zrobiłem testy ICP ze względu na to iz acropory zaczęły się rozjaśniać. Opiniuję, że Jod niewiele ma z tym coś wspólnego. Jak inne parametry (mikro) na teście ? Może problematyka jest trywialna, wystarczy lekko je podkarmić np amino .. Edytowane 25 Stycznia 2020 przez Arturro (wyświetl historię edycji) Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2020 Korallenzucht KZ Jod Komplex Konzentrat na podobny litraz podaje 1 kropelke dziennie Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach