25 minut temu, Beti napisał:Stosowanie węgla w krótkim czasie zgoda brak efektu.. ale np przez okres 2-3lat ? myślę że węgiel aktywny jest niezwykle skuteczny w usuwaniu rozpuszczonych substancji o dużych cząsteczkach – np. związków organicznych będących produktami metabolizmu ryb i tego zdania nie zmienię tak uważam:)
ale także leków czy innych preparatów biochemicznych stosowanych w akariach przez akwarystów
chemikalen, herbata itp
W pewnym stopniu wychwytywane są również wirusy wszelkiego rodzaju,choroby ryb, korali itp – można więc powiedzieć, że węgiel aktywny do akwarium spełnia podobną funkcję jak filtr biologiczny, który oczyszcza wodę z zanieczyszczeń organicznych na zasadzie rozkładu.
Brak jeszcze odpieniacza jak dla mnie kumulacja tego wszystkiego w wodzie
![]()
Węgle aktywne pokazują również skuteczność w usuwaniu zanieczyszczeń nieorganicznych np metali, i różnych pierwiastków, co kwalifikuje ten typ oczyszczacza wody.
Oczywiście to moje zdanie i zdaje sobie sprawę że są inne opinie
![]()
Edit, może @Testerdoda coś od siebie..
![]()
Mam węgiel od kilku miesięcy od lipca 2019 , woda jest bardziej krystaliczna , więc z "czegoś" ją oczyszcza , kH reguluję , Ca spadło ale w weekend startuję z Ballingiem , Mg jest w górnej granicy , Fe test nie wykrywa , I czasami 0 , czasami powyżej.
Co do węgla, to co sklep czy Sprzedawca to różne opinie co do czasu stosowania , przerw.