karpik Zgłoś Napisano 10 Lutego 2020 Cześć. Planuję nowy zbiornik 300l, tym razem z sumpem i teraz moje pytanie: czy przy obiegówce Red Dragon Mini 3500(droga, ale potrzebuję najcichszej) otwory 32mm dla spustu i rewizji+25mm na powrót będzie oki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ejdzej88 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2020 Rozumiem, że chodzi nie o średnicę otworów tylko średnicę hydrauliki? Jeżeli tak to będą ok, ale można dać mniejsze i 3x25 w zupełności wystarczą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karpik Zgłoś Napisano 10 Lutego 2020 Tak, o średnicę hydrauliki mi chodzi. Skoro 3x25 wystarczy, to chyba tak lepiej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ejdzej88 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2020 Lepiej, gorzej to zależy Jak robisz hydraulikę sam to lepiej mieć całą w jednym rozmiarze, ze względu na koszty i wygodę montażu. Większa średnica, to mniejsze straty teoretyczne, w praktyce są to różnice pomijalne, dodatkowo zawory są całkiem spore i różnica pomiędzy 25, a 32 w szafce robi różnię. Jeżeli dasz pompę 3500l/h to zawór 32 będziesz miał prawie całkowicie zamknięty, więc jest większe ryzyko, że zbierze się tam syf. No i na 25 wystarczy komin 15x7, bo śrubunki mają mniejszą średnicę. Biorąc powyższe pod uwagę zrobił bym hydraulikę w 25-ce Co do pompy. RE na pewno jest kozacka, bo ta firma nie odwala lipy i jej produkty są na pewno wysokiej jakości. Odpieniacz jak bym kupował teraz, kupił bym RE, drogi ale na prawdę porządny. Pompy ich już bym chyba nie kupił. Ja mam Jebao DC-cośtam i jest absolutnie bez głośna. Reszta osprzętu Jebao jest albo akceptowalna albo słaba, ale pompy obiegowe mają naprawdę dobre i ciche. Cokolwiek zrobię pompa jest niesłyszalna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nuke Zgłoś Napisano 11 Lutego 2020 Lepiej zostaw 32. Będziesz chciał większą pompę i 25 może Ci nie wyrabiać.Dasz 25 i później możesz pluć sobie w twarz bo nie zwiększysz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karpik Zgłoś Napisano 11 Lutego 2020 Dzięki za podpowiedzi, trzeba będzie przemyśleć wszystkie za i przeciw;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mati21 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2020 Ja mam w 200l 2x32 i 1x25 pompa chodzi na 3000l i zawór jest lekko zakręcony na wpływie. Daj większe bo na tym nie zaoszczędzisz a później może się okazać że brakuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesiektbg Zgłoś Napisano 11 Lutego 2020 też dał bym 32 - lepiej mieć zapas, niż pózniej pluć sobie w brodę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karpik Zgłoś Napisano 13 Lutego 2020 Powiedzmy, że skuszę się na 32, to powrót też dać 32 czy 25? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lebcio Zgłoś Napisano 13 Lutego 2020 Zrób wszystko w jednym rozmiarze. Łatwiej kupować i zawsze łatwiej coś przerobić. Cytuj Akwarium: 540 L + 100 L sump Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03 Obieg: Jebao DCP10000 Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michał555 Zgłoś Napisano 28 Marca 2020 Mam 25 pompa 5000 l jest ok widzę że do 7000 l/h 25 da radę . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach