Guban88ok3m Zgłoś Napisano 1 Marca 2020 15 godzin temu, Rumun napisał: Jeśli chodzi o małą Hankę to u mnie pokrywa się z icp. Milwaukee to to samo. Wysłane z mojego EAGLE_1068 przy użyciu Tapatalka A u mnie icp wynik w gore mocno wzgledem hanki. Normalnie colombo granice 0.03 0.05 hanka 0.031 a icp 0.4 także albo wynik wpisany na pałę albo woda w czasie transportu szczelnie zamknięte się popsuła. Szło to ponad tydzień , jeśli będę robił w marin lab rezygnuje z ich wysyłki a wysyłam kurierem żeby na drugi dzień woda była u nich . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SgtOddball Zgłoś Napisano 1 Marca 2020 Mam tak samo:od miesięcy P mierzone icp (pomiar co miesiąc) o rząd wielkości większe od mierzonego Hanką. Wydaje mi się, że ktoś tu pisał (Bartek?), że icp mierzy fosfor całkowity, Hanka biologicznie czynny (cokolwiek to znaczy), stąd te rozbieżności. Jeżeli tak jest, to czy to samo nie dotyczy Fe (icp stale o rząd wielkości większe niż test Colombo). Od kiedy kierując się icp zacząłem zmniejszać dozowanie żelaza, spagetti w refugium jakby stanęło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ejdzej88 Zgłoś Napisano 1 Marca 2020 Woda nie może się w teorii zepsuć w czasie transportu. ICP mierzy zawartość pierwiastków w próbce i w zamkniętej próbce ilość pierwiastków jest stała i w teorii nawet roczna próbka powinna mieć taki sam skład jak świeżo pobrana ze zbiornika. Dokładnie to ICP mierzy zawartość fosforu i przelicza że cały fosfor występujący w próbce to PO4 co jest uproszczeniem bliskim prawdy Z powodu tej "ułomności" metody pomiaru nie dostajesz wyników dla NO3 i NO2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Guban88ok3m Zgłoś Napisano 1 Marca 2020 Wynik 0.03 A 0.4 jest blisko ? Dla mnie mega duża różnica A najlepsze że Colombo kropelki pokazuje tyle co Hanka. Mam hi736 które też pokazuje p A nie po4 . P pokazało mi 10 a z odczytu tabelki jest to 0.031 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niknik Zgłoś Napisano 1 Marca 2020 moze to mało prawdopodobne ale moze pomylili próbki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach