Mario82 Zgłoś Napisano 9 Marca 2020 Witam. Od kilku dni mam problem z jedną z kolonii zoa - zaczęły odpadać pojedyncze polipy. Na tych odpadajacych zauważyłem jakby brązowy glon. W załączeniu zdjęcia z sytuacją sprzed 4 dni i z dzisiaj.Dodatkowo parametry.Jakiś czas temu walczyłem z brown jelly wskutek czego straciłem jedną euphylia. Zoa dipowalem i nic z niego nie wyleciało więc zakładam że nic to nie podgryza (Nie zaobserwowalem nic widocznego ani w dzień ani w nocy, poza tym główni nie wyglądają na początek tylko jakby je skalpel odciąć przy samej skale).Widoczne skałka była pokryta w całości zoa. Teraz połowę już nie ma. Odpadające główki otwierają się ładnie. Oprócz tej kolonii mam jeszcze 2 inne i maja się dobrze. Ktoś ma jakiś pomysł co to koze być i jak z tym walczyć? Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 10 Marca 2020 Może jakiś krab podjada glony i przy okazji je podcina. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coronholio Zgłoś Napisano 10 Marca 2020 Miałem tak z Parazoanthusami leciał polip jeden za drugim i dip nic nie dawał. Z dużej kolonii z 90% odpadło. W nocy widziałem jak kiełze tak jakby podcinały, ale wydaje mi się że one czysciły już martwa tkanke. Robiły się brązowe od nasady. Samo ustało i kolonia się odrodziła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niknik Zgłoś Napisano 10 Marca 2020 może w ten sposób próbuje się "rozsiać"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario82 Zgłoś Napisano 10 Marca 2020 Może jakiś krab podjada glony i przy okazji je podcina.Z krabów mam elegans, zwykłego pustelnika, dwa czerwononogie i porcelanowego.Nie zauważyłem żadnych stworów ani w dzień ani w nocy. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach