Godzinę temu, klossowski napisał:Tyle trwa kwarantanna kierowcy. I po raz 2. ci powtórzę, bo widzę nawet to nie dociera. Mi chodzi o kierowców, a nie o towary! Kierowcy muszą przekraczać granice i roznoszą wirusa! I nikt nie przestawi transportu w 2 tygodnie, bo 20 lat by na to było mało!
A ty dalej uparcie te 2tygodnie skoro wiadomo - że test można robić już po 5-7 dniach od zakażenia. Testy przesiewowe wszystkim wracającym i masz odsetek tych co wracają z zakażeniem wyłapany. W szczególności tych co spędzili w danym kraju więcej niz 72h. Po drugie, wcale nie jest prawdą - że kierowcy TIRów roznoszą masowo wirusa a Ty uparcie przerzucasz odpowiedzialność za pandemię na tych biednych kierowców. Mam kilku znajomych co jeździ cały czas i żaden z nich nie zachorował. A nie ma ich tygodniami w domu. Ciężko złapać Covid-19 mając kontakt przez zdecydowaną większość czasu głównie z ........kierownicą. Na przeładunku też w zasadzie kontaktu nie masz jakiegoś wielkiego. Większość czasu spędzasz sam ze sobą. Gdzie Ci kierowcy tak masowo się mają zarażać ?
Godzinę temu, klossowski napisał:Zamknięcie granic dla tirów to byłaby śmierć dla polskiej gospodarki.
Ps. Nie chcę być złośliwy, ale właśnie z Radomia przywożą do mnie całe autobusy pracowników, bo nikt u mnie nie chce w tej fabryce pracować za 1 tyś euro. Chociaż ostatnio nawet oni nie chcą i Ukraińców sprowadzają.
A kto powiedział, że dla TIRów ? Towary mogą przewozić inni kierowcy - czy dane pomarańcze są przypisane do jednego kierowcy ? Z innym nie pojadą ? Inny ich nie może przewieźć ? Skoro polscy kierowcy zastąpili francuskich bo tamci po wybuchu pandemii przestali jeździć to znaczy, że jakieś nadwyżki jednak są do ogarnięcia ?
Widzisz problem polega na tym, że nasi kierowcy albo zapierniczaja za najniższa krajowa i dostają tzw "premie", albo "kręcą tachografy" by dorobić do minimalnej bo szef płaci za szybki transport extra. Ilu ma na papierze 4k czy 8k pln i z tej kasy odprowadzony ZUS ? Ilu jeździ na umowy-zlecenia ?
Złośliwy nie będziesz - druga połowa Radomia w Irlandii od dawna. Nie jest dziwne, że kto mógł to spier..... tam gdzie lepiej płacą niż "za miskę ryżu". A Ukraińców sprowadzają bo jeszcze tańsza siła robocza a 1tys euro to teraz w kraju można ogarnąć bez emigracji na zachód. Ostatnio kilka rzeczy spedycją do mnie przyjechało i jak myślisz jaki akcent miała zdecydowana większość kierowców ? Za kilka lat i u nas będzie problem wypierania Polaków przez wschodnich pracowników i będzie taki sam ból jaki mieli kierowcy francuscy w stosunku do kierowców np. z PL. I nie tylko transportu będzie to dotyczyć.
Godzinę temu, klossowski napisał:Dlatego proponujesz morderstwo polskiej gospodarki?
Nigdzie nie pisałem o zakazie wjazdu TIRów, a o kwarantannie kierowców - nie koniecznie 2 tygodniowej, którą Ty wymyśliłeś. 5 dniowa by mogła być wystarczająca. A może wystarczyłyby obowiązkowe testy po przekroczeniu granicy. Kraje z lockdownem i zamkniętymi granicami ogarnęły jednak wirusa vide Nowa Zelandia czy Australia. Australia to też biedny "kraj" ?
Godzinę temu, klossowski napisał:Oczywiście na temat tego jak chcesz się przed pandemią obronić nie powiesz nic, czy dalej jedyna propozycja to całkowity paraliż transportu przez najbliższe 2 lata?
A dlaczego nie przez 5 lat ? Dlaczego mówisz o jakimś paraliżu ? Można było zrobić znacznie więcej od nierobienia nic i zostawienia otwartych granic dla wszystkich.
53 minuty temu, Artur32 napisał:Jeśli facet nie trafi do szpitala(grupa ryzyka, cukrzyca i problemy z nerkami) pewno reszta rodziny przechoruje po cichu w domu.
A powinni zgłosić się do POZ. Niestety - to jest smutne, że nie kontaktują się z lekarzami pierwszego kontaktu. Sanepid od dawna jest mało wydolny. Dziennie przybywa 25 tys zakażonych potwierdzonych. Przemnóż to razy liczbę osób z którymi każdy z nich mógł miał mieć kontakt w ostatnim tygodniu. Przecież to się robią chore liczby. Obdzwoń wszystkich i poinformuj o kwarantannie. Mnie kompletnie nie dziwi fakt, że Sanepid nie wyrabia. Nigdy nie był gotowy proceduralnie na taka sytuację, bardziej mnie dziwi, że ludzie wolą po cichu to przechorować.
@klossowski pisząc o tej fabryce miałeś na myśli Faurecie czy jak to się tam piszę ? Jeśli tak to wcale się nie dziwię temu co napisałeś.