Filzox Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2007 Witam,moze ktos mi cos napisac o tej rybie? bardzo mi sie podoba i bardzo chciałbym zeby pływała w moim zbiorniku....trudna/łatwa.....itp pozdrawiam Filip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dexa Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2007 wydaje się łatwa i pewnie jest pod warunkiem że będzie miała co jeść Ja miałem to szczęście że moja nauczyła się jeść suchy pokarm i mrożonki .... Cytuj DEXA /jacekdl@o2.pl/ GG 3977 niestety na razie www.papierline.pl moja mała galeria Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
berklej Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2007 bardzo ciekawska rybka i jesli ma pod dostatkiem glonow nie powinno byc z nia problemow, choc mi osttnio wyskoczyla z akwarium i niestety juz jej nie ma Cytuj początek 300 l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@L Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2007 Jak dlamnie super rybcia bardzo spokojna byla jako pierwsza w moim akwa Salarias fasciaus Ten ślizg w nautrze występuje na piaszczystych i żwirowych dnach lagun 0-8 m, wśród koralowców i rumowisk koralowych. Lubi chronić się w jamach i norach, skąd może obserwować otoczenie. Potrafi poruszać każdym okiem osobno, co ułatwia dojrzenie drapieżnika i ucieczkę do bezpiecznej kryjówki. Ten ślizg nazywa się często kosiarką ponieważ chętnie zjada glony nitkowate. Pokarm: glony nitkowate (posiada grzebieniowate zęby, służące do zdrapywania glonów z twardej powierzchni) suchy pokarm, mrożonki, detrytus Temperament: spokojna Zbiornik: ryba polecana do zbiorników towarzyskich, bedzie łatwo zauważalna. Może być trzymana pojedynczo. Minimalna wymagana przestrzeń: 20-30 litrów. Cytuj Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witek Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2007 polecam jest to tzw ryba pracująca. z ekipy czyszczącej. czyści z glonów skałę i szyby jak glonojad. bardzo spokojna i łatwa. Cytuj Automatyczne dolewki - tel 501 562 051 , mail dr_witt@wp.pl ,Allegro - Dr_witt http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=513551 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edek Przybysz Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2007 U mnie jadla mrozonki glownie artemie ale tez wyskoczyla z akwarium wiec chyba trzeba miec pokrywe Cytuj Akwarium 360l sump 120l oświetlenie 2 X 150W HQI + 2 X 54W actynika Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2007 R@F@L 20-30l to moim zdaniem za malo. To dosyc duza i co wazne ruchliwa ryba, w baniaku tej wielkosci nie poplywa. U mnie je wszystko oprocz glonow:D Cytuj jeszcze tu wroce:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2007 Ja swoja oswoilem tak ze jak podchodze do szyby to juz waruje i prosi lapkami o pokarm:) Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Jan Rogalski Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2007 Przed kupnem należy się upewnić, że przyjmuje pokarm zastępczy. Nie wszystkie przyjmują. Ew. hodować glony dla ryby. Cytuj /Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darekn12 Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2007 moj niestety padl po 2 tygodniach chudniecia.nastepnym razem wezme tylko takiego co w sklepie je zastepcze tak jak PJR wczesniej napisal. Cytuj od 17 wrzesnia 2009 akwarium zlikwidowane...ale kiedys wroce...:-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Olek Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2007 Mój również padł. Sprzedawca już trochę znajomy zapewniał, że je. Uwierzyłem mu, wcześniej sprzedał mi gobiodona, mówił, że je i je u mnie w akwarium. Ślizg u mnie nic kompletnie nie chciał żreć, a próbowałem artemią, oczlikiem, spiruliną i 3 innymi suchymi pokarmami dla ryb morskich. No niestety, trzeba zobaczyć na własne oczy, czy ryba je, chyba, że na prawdę ufasz sprzedawcy. Pozdrawiam A. Szwarc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filzox Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2007 dziekuje za wasza rady...w sobote jade do hurtowni bo w piatek maja transport...postaram sie wybrac odpowiedniego osobnika pozdrawiam Filip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darekn12 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2007 dzisiaj kupilem malego osobnika ktory byl w sklepie 2 tyg.mam nadzieje ze bedzie ok.dam wam pozniej znac:-) Cytuj od 17 wrzesnia 2009 akwarium zlikwidowane...ale kiedys wroce...:-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ShrekPL Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2007 Powodzenia zycze - swietna rybcia ! Cytuj Dom bez szumu odpieniacza jest dla mnie za cichy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2007 Moj je wszystko co mu dam. Przepada szczagolnie za platkami. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Olivier Nowa Reef Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2007 Witam, Moge wam powiedziec ze generalnie sa malo klopotow z Salariasem. Lepiej sprawdzic kiedy sie kupuje ta rybe, ze powiedzano wyzej je inne pokarmy. Pochodzenie gdzie jest zlowiona jest bardzo wazne. Sa jeszcze niestety kraje ktore uzywaja cjanek i ryba pada za pare dni lub tygodni Salarias jest ryba ktora bedzie sie zachowywala jak esceniusy, bedzie sie chowala na, w skale. Mam u siebie jeden osobnik ktore nie ma dwa centymetry. Swietnie sie tryma i skubie skale caly dzien... Inne pytania prosze pisac olivier@nowa-reef.pl Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dexa Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2007 dziś mogę powiedzieć o moim Salariasie że był. Bardzo super rybka ale niestety wyskakuje tak więc jeśli ktoś go ma a nie ma osłony na akwa może się zdziwić gdy któregoś dnia znajdzie go na podłodze. Cytuj DEXA /jacekdl@o2.pl/ GG 3977 niestety na razie www.papierline.pl moja mała galeria Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darekn12 Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2007 no mojego nadal caly czas gania bicolorek:-( co do jedzenia to widze jak skubie caly czas skale dno szybki.a jak daje mrozonki to wezmie i wypluwa.takze nadal nie wiem co i jak z nim bedzie w baniaczku. Cytuj od 17 wrzesnia 2009 akwarium zlikwidowane...ale kiedys wroce...:-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rufio Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2007 no wlaśnie mam także dylemat jak kolesia nauczyć jeść także inne pokarmy.Narazie glony i tylko glony go interesują,a zaczynam się martwić bo coraz mniej jest zielonego w tanku.. Cytuj Pozdrawiam Sebastian Burkat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
guliwer777 Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2007 Witam Mi też kiedyś wyskoczył salarias i raz był w kominie przez 2 miesiące, przypadkowo go zobaczyłem w nocy jak świeciłem latarką. Obecnie mam jedną sztukę. Fantastyczna rybka, u mnie cały czas skubie skałę i czasami szybę. Czasami siedzi w montiporze albo akroporze Cytuj 600L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawidowski Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2007 a słyszał ktoś o przypadku romnożnia tej rybki ?? jest wogóle sęs trzymania np parki (pod warunkiem ze bedą nauczone jeść to co im damy) ? Cytuj #NAZWA? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vnik Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2007 Witam! mam dwa w akwarium i jeden je z ręki (krewety, mrozonki) a drugi z doskoku nie pogardzi krewetką, zieleninkę jak najbardziej, co do temperamentu to tłuką się o rewir skałki i wszelkie otwory pozdrawiam Cytuj 650l, sump 200l, 220kg skałki, 3x150 HQI + 4x80W T5, 2x RESUN WAVER 15000A + 2x TUNZE 6060 + 2x TUNZE 7240.25 nowy projekt 1050 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawidowski Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2007 2 sie tłuką w takim baniaku i w takiej ilości skały? fajnie. bede miał jednego. Cytuj #NAZWA? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2007 Ano tłuką sie Ślizgi maja to do siebie ze sa samotnikami i w akwariach atakuja prawie zawsze inne slizgi. W naturze lacza sie w pary glownie na czas tarla, poza nim prowadza raczej samotniczy tryb zycia. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vnik Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2007 dawidowski :2 sie tłuką w takim baniaku i w takiej ilości skały? fajnie. bede miał jednego. Cześć! 650l mają i około 220kg skały i mało im miejsca i otworów pozdrawiam Cytuj 650l, sump 200l, 220kg skałki, 3x150 HQI + 4x80W T5, 2x RESUN WAVER 15000A + 2x TUNZE 6060 + 2x TUNZE 7240.25 nowy projekt 1050 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach