goclik Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2020 Panowie i Panie potrzebna mi fachowa rynka. Otóż wymodziłem i uruchomiłem w końcu sumpa do swojego systemu. Jako, że akwarium nie ma komina to miałem dwa wybory, aby połączyć ze sobą akwarium z sumpem - pudełko przelewowe lub przelew z rurek. Z racji ceny wybrałem to drugie rozwiązanie. Wykonałem więc overflow pipe z rurek 25mm na wzór tego: Powyższe zdjęcie zostało pobrane z internetu i przerobione. System został zbudowany w nieco inny sposób - jest to wariacja popularnego rozwiązania z uwagi na istniejące wzmocnienia akwarium. Wiem, że w internecie są projekty, w których jedna rura wchodzi do drugiej (chodzi o te zanurzone w akwarium), jednak z kilku powodów zdecydowałem się na zastosowanie obecnej wersji. System działa, jednak nie potrafię tego wyregulować. Mam pompę sterowalną jebao dc 2000, która idzie na 3/4 mocy. Na spływie mam zawór, którym zmniejszyłem przepływ tak, aby nie było siorbania, co w praktyce wymagało zamknięcia zaworu w połowie. I dopóki działa to wszystko jest ładnie, pięknie i co najważniejsze cichutko. Problem zaczyna się w momencie wyłączenia pompy. Otóż po ponownym włączeniu przepływ przez system jest dużo mniejszy do tego stopnia, że pompa wypompowuje całą wodę z komory. Czyli gdzieś się zapowietrza. Muszę wtedy otwierać zawór i od nowa regulować wszystko, aby było cicho. Ustawienie w praktyce zajmuje kilkanaście minut i wymaga kilku prób. Gdy raz ustawię zawór to po kilku minutach przepustowość układu nagle się zwiększa i znowu zaczyna siorbać. No więc znowu przykręcam zawór i tak w kółko kilka razy. Niestety nie wiem gdzie to się zapowietrza. W miejscu, gdzie układ przechodzi nad szybą akwarium mam zawór przeciwzwrotny z wężykiem, którym woda cały czas wraca do sumpa (gdy pompa działa). Przelew jest zrobiony z rur, natomiast z sumpem połączony jest wężem żebrowanym, na którego końcu znajduje się zawór. Czy problemem może być sam wąż? W jaki sposób lepiej jest ustawić zawór na końcu? Poziomo czy pionowo? Czy nie ma to tutaj znaczenia? Mam zawór kulowy antiblock. Mam wrażenie, że to gdzieś w jego okolicy się zapowietrza. Wybrałem pompe jebao dc 2000, gdyż według opisów w internecie posiada zabezpieczenie przed pracą na sucho. Pomogłoby to w starcie systemu, gdyż pompa po opróżnieniu komory by się wyłączała i rury by się mogły odpowietrzyć. Niestety mimo braku wody pompa dalej się kręci. Jeżeli opis powyżej jest chaotyczny i nie zrozumiały (w sensie nie można z niego wywnioskować co i jak jest zbudowane) to proszę o informację, postaram się opisać wszystko jakoś inaczej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoom Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2020 (edytowane) Używam filtr aqua one marisys 240 ser 2 . Ten filtr jest jak sump z pudełkiem przelewowym . Posiadam serie drugą tego filtra . Seria pierwsza miała sporo wad , czesto zapowietrzyło sie pudełko przelewowe i potrafił wylać sump . W seri 2 zastosowano zmyślny patent który rozwiązał ten problem . Polegał on na tym ze połączono cienką rurką około 8 mm powrót ze spływem . Powoduje to powstania podciśnienia które wyciąga powietrze . Używam ten filtr już dwa lata i nigdy mi sie nie zapowietrzył i działa z pompą która nie ma regulacji i nigdy nie zdażyło sie by coś działało nie tak . W środku tej rurki zamontowałem trójnik do którego podłączam pompę która wyciąga mi powietrze w czasie pierwszego uruchomienia później ja odłączam . tu masz film nagrany ze startu mojego akwarium . Widać na nim jak podłączona jest pompa i łącznik spływu i powrotu , mam nadzieje ze ci coś to pomoże Edytowane 10 Kwietnia 2020 przez Hoom (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2020 Do czego służy ten brzęczyk w tym systemie? Czy on jest jakoś przerobiony do pompowania wody? (Bo na filmach widziaĺem, że wylatywała z niego woda.) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoom Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2020 (edytowane) 38 minut temu, Arek77 napisał: Do czego służy ten brzęczyk w tym systemie? Czy on jest jakoś przerobiony do pompowania wody? (Bo na filmach widziaĺem, że wylatywała z niego woda.) To nie jest brzęczyk choć jest zbudowany na podobnej zasadzie . Przy pierwszym uruchomieniu trzeba odessać powietrze inaczej pudełko przelewowe nie działa . To jest taka specjalna pompka która wysysa powietrze i wodę . Dużo łatwiej jest odpowietrzyć https://aqua-one-parts.co.uk/aqua-one-marisys-240-overflow-priming-pump-stellar-aw-20-aqualifter.html Edytowane 11 Kwietnia 2020 przez Hoom (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2020 Dzięki za info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach