19 minut temu, klossowski napisał:Ja mam 6 w 100l z czego tylko 2 mają więcej niż 5 cm i jest już bardzo gęsto
No właśnie myślałem, że 12 to za dużo. To ile? 10? 8?
U mnie przy 7, to jest przed ospą było pustawo...
19 minut temu, klossowski napisał:15 cm ryba do baniaka 40 cm szerokości? Odważnie
To jaką większą, pozbawioną jadu (który ma np. borsuk), bezpieczną dla rafy (czyli wszelkie chetoniki odpadają), ładną, będącą na widoku a przede wszystkim łatwo dostępną rybę byś polecił?
Niestety nie mam możliwości oddania takiej ryby komuś, po prostu sobie tego nie wyobrażam - zarówno polowania na nią, jak i znalezienia osoby zainteresowanej.
Z innych ryb na pewno nie chcę błazenków - uważam, że w ich miejsce można dać ładniejszą i ciekawszą rybkę.
edit: @Arek77 piżamki to rzeczywiście ładne rybki, przemyślę je zamiast chromisów. Apogony zamiast błazenków - też fajnie. Ślizg musi być, tak jak piszesz jakiś escenius albo salarias. Hexę ze względu na agresje (swoją drogą była niegdyś w akwarium - tajemniczo zniknęła, nie wyskoczyła - za, przed, obok ani pod akwarium nie było trupa) sobie odpuszczę. Z babki czyszczącej też zrezygnuję - za malutka...
Jeszcze pomyślę nad tymi rybami, i tak wyjdzie inaczej, niż w założeniach...
Tak w ogóle okazało się, że dobrym krokiem był zakup płynu do kalibracji. Zasolenie odrobinę za wysokie, zbije podmianami.