Heweliusz Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 Hej, szykuje się do przesiadki, czy jakaś mądra głowa może podpowiedzieć jakiej długości i na jakiej wysokości wkleić przegrody w sumpie? 3 komory, akwarium 300l, 120x50x50 cm, sump 84x25x35 cm, z lewej pompa obiegowa, środek media, prawa strona zrzut i odpieniacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 3 Maja 2020 A czemu taki wąski ten sump??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Heweliusz Zgłoś Napisano 5 Maja 2020 (edytowane) zmiana planu, sump będzie zmieniony na 80x40x40, i teraz pytanie mam takie, ile komór macie? sam już nie wiem czy robić 2 a może 3... w drugiej planowałem media, typu siporax, kulki maxpecta albo jakies glony np spagetti, jak to jest u was? Odpieniacz pracuje w zakresie głębokości 18-24 cm. Podrzucam projekt, proszę o sugestie. Edytowane 5 Maja 2020 przez Heweliusz (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoom Zgłoś Napisano 5 Maja 2020 Zanim zaczniesz myśleć o przegrodach i ich rozmiarach zastanów sie dokładnie jak chcesz zrobić filtrację . Czy planujesz clarisea lub jakiś filtr mediów itd . Ja zamówiłem do siebie sump z przegrodami luzem . Poustawiałem w nim wszystko co chciałem a następnie powklejałem przegrody przez to mam wykorzystany każdy centymetr . Moim zdaniem bez sensu masz trzy szyby w pierwszej przegrodzie , Woda będzie sie przelewać górą nad pierwszą szybą ona jest nie potrzebna , po za tym jak chcesz zrobić autodolewke , nie planujesz komory na autodolewkę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Heweliusz Zgłoś Napisano 5 Maja 2020 dolewka będzie osobno, trzy szyby to taki buble stop, ale jak poziom wody będzie nieco niższy niż pierwsza szybka to pójdzie dołem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach