GAMMIS Zgłoś Napisano 20 Maja 2020 Witam parę dni temu zauważyłem u moich błazenków postrzępione płetwy. Stan płetw moim zdaniem się pogarsza i teraz widać na nich coś w stylu białych narośli. Mam wrażenie że narośla zaczynają się pojawiać na ciele. Jeśli ze zdjęcia uda się Wam coś rozpoznać proszę o info i pomoc jak z tym walczyć. Aktualnie dostały dwa razy mrożonkę moczoną w wodzie z czosnkiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 20 Maja 2020 Mnie to wygląda na grzybicę (pleśniawka) i to mocno już zaawansowaną. Jak długo masz już te rybki i jaką masz temperaturę w akwarium? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 20 Maja 2020 Na przyszłość. Reaguj od razu jak tylko coś zauważysz. Im szybciej dasz lekarstwo tym skuteczniejsze będzie jego działanie. Proponuję produkty firmy kordon. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 20 Maja 2020 Możesz spróbować kompieli rybek poza akwarium w preparatach zawierających związki miedzi (np. Cuprisol). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GAMMIS Zgłoś Napisano 21 Maja 2020 Ryby mam od miesiąca, pierwsze zmiany zauważyłem jakiś tydzień temu. Temperatura w akwarium 27 stopni. Podaję od 3 dni pokarm moczony w czosnku od dwóch dni włączam na parę godzin dziennie 2-3godz. lampę UV 13W. Wydaje mi się że dzisiaj jest trochę mniej tych narośli na płetwach. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maelen Zgłoś Napisano 22 Maja 2020 https://pl.reeflex.net/tiere/2324_Lymphocystis__Kntchenkrankheit.htm limfocystoza, choroba wirusowa, objawy pojawiają przy osłabionym organiźmie, jak warunki bytowania się poprawią, zmiany zejdą jak przy ludzkiej opryszczce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GAMMIS Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2020 Witam Udało mi się podleczyć moje błazenki praktycznie nie ma śladu po tych białych naroślach. Leczyłem pokarmem moczonym w czosnku, podawanym co 2 -3 dzień, temp. podniosłem do 28 stopni C oraz włączałem na 1 - 2 godz. lampą UV (13W) w kominie (wydaje mi się że to ta lampa zrobiła dobrą robotę). Obawiam się że jak przestanę podawać czosnek i wyłączę lampę UV to mi to cholerstwo wróci. Więc mam do Was parę pytań: Czy powinienem profilaktycznie dać coś do wody aby to nie wróciło? Jak to jest z tym moczeniem czosnku w akwarium? Czy posiadacie lampy UV (jakiej mocy) i czy je włączacie profilaktycznie i na jaki czas? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rodzyngit Zgłoś Napisano 25 Marca 2021 W dniu 11.06.2020 o 20:35, GAMMIS napisał: Witam Udało mi się podleczyć moje błazenki praktycznie nie ma śladu po tych białych naroślach. Leczyłem pokarmem moczonym w czosnku, podawanym co 2 -3 dzień, temp. podniosłem do 28 stopni C oraz włączałem na 1 - 2 godz. lampą UV (13W) w kominie (wydaje mi się że to ta lampa zrobiła dobrą robotę). Obawiam się że jak przestanę podawać czosnek i wyłączę lampę UV to mi to cholerstwo wróci. Więc mam do Was parę pytań: Czy powinienem profilaktycznie dać coś do wody aby to nie wróciło? Jak to jest z tym moczeniem czosnku w akwarium? Czy posiadacie lampy UV (jakiej mocy) i czy je włączacie profilaktycznie i na jaki czas? Pozdrawiam. Hej, napisz czy udalo sie wyleczyc błazenki a jeśli tak to co im pomogło, u mnie jest to samo i już mam metlik w głowie bo każdy pisze co innego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach