Godzinę temu, Beti napisał:Fajnie to wygląda, tylko nie uważasz że ta goniopora i te sps trochę szybko ?
Na jakiej wodzie był start ?
żywa czy nowa solanka ?
Mandaryn ? (może głodować )
Ze zbiornikiem było tak. Start był na wszystkim świeżym. Może z 20l z poprzedniego baniaka.
Bakterie na start BioGRO według instrukcji. po tygodniu parametry jak dobrze pamiętam:
NO2 0,2 salifert
NO3 2.0 columbo
PO4 0,06 columbo
Po dwóch tygodniach:
NO2 0
NO3 0 tu obstawiam że glony konsumowały cały czas
PO4 0,03 utrzymuję się do dzisiaj.
I tak od początku kwietnia wyglądały parametry. Poczekałem miesiąc. Lałem tylko bakterie. Parametry cały czas stabilne jw. Z końcem kwietnia przeniosłem życie z poprzedniego baniaka. Tu wleciała skała żywa z poprzedniego zbiornika. Ok 5-7kg do akwarium. Reszta do Sumpa. Łącznie ok 15kg. Ogólnie wygląda że idzie wszystko w dobrym kierunku. Problem mam tylko z jedną acrą hiacyntusem który bieleje mi od dołu:
Problem z nią może wynikać że wylądowała w poprzednim zbiorniku na 2 tygodnie przed przenosinami do nowego obsady. Lub z spadkiem KH poniżej 6.
Na reszcie sps widać delikatne przyrosty. Czy to na stożkach czy oblewając podstawę.
Z tymi Gonioporami @Beti to mam wrażenie że jest trochę na wyrost powiedziane że to trudne LPS. Chyba że trafiam akurat na odmiany proste w hodowli
Mandaryn Wcina mrożonki. Także o niego się nie martwię. Zresztą w poprzenidm zbiorniku wyczyścił z życia wszystko
Tak to wygląda na dzień dzisiejszy. Oczywiście woda bardziej krystaliczna Sorry za jakość zdjęć. Niedługo może jak już wypcham akwarium koralami będzie stać mnie na nowy telefon a może nawet aparat
Jeszcze parę glonów widać na skałach. Jednak raczej jestem już spokojny. Nie dłubie się już w zbiorniku. Parametry stabilne więc raczej spokojnie zejdą z czasem.