majestic Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2020 Witam, Jestem właśnie w trakcie "odsalania" mojego 30l szkiełka w biurze, w którym docelowo planuje odtworzyć biotop lasu namorzynowego z wodą słonawą. Celuje w zasolenie ok 1.005 i tu nasuwa się moje pytanie- jak najlepiej stworzyć taką wodę?? Póki co podmieniam codziennie część wody na czyste RODI ale ostatnio przemyślałam temat i przecież taka czysta woda z osmozy nie nadaje się przecież do używania w akwarium Zacząłem od ustalenia ile soli potrzebuje i wyszło mi 80g na 10l RODI dla zasolenia 1.005 (sól TM Pro) ale co dalej?? Sprawdziłem PH- 7,5 i to mi pasuje ale gorzej już z KH- poniżej 2. Powiedzcie czy jak dodam do takiej wody trochę ballinga (mam pod ręką ABC od TM) tak, żeby dojść z twardością w okolice KH 7 to wszystko co muszę zrobić (w kontekście ustabilizowania PH i obecności pierwiastków w wodzie) czy czegoś takiej wodzie będzie jeszcze brakowało?? W akwarium rosną już namorzyny, planuje jeszcze jakieś twarde rośliny jak mikrozorum oskrzydlone czy mech jawajski. Co do zwierzaków to na 90% Pseudomugil luminatus plus krewetki Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2020 (edytowane) A jakie kH chcesz docelowo osiągnąć? Przy zasoleniu 1,005 ciężko będzie Ci utrzymać kH pow. 5. Edytowane 7 Czerwca 2020 przez Arek77 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
majestic Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2020 14 godzin temu, Arek77 napisał: A jakie kH chcesz docelowo osiągnąć? Przy zasoleniu 1,005 ciężko będzie Ci utrzymać kH pow. 5. 5 powinno wystarczyć. Czyli wystarczy wyregulować ballingiem i nic więcej prócz tej szczypty soli nie dodawać?? Myślałem o Aquadur od JBL- niby dedykowany do wody z osmozy w celu o jakim myślę ale nie wiem czy jest sens to zamawiać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2020 A jest sens tak kombinować ? czy wodę w kranie, masz aż tak złej jakości ? ph kranówki oscyluje w granicach 7 więc... Z tego co piszesz, nie będą to specjalnie wrażliwe zwierzęta. O krewetkach mam pojęcie „mgliste”, ale chyba Amano czy RC nie są specjalnie wymagające Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
majestic Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2020 (edytowane) 2 godziny temu, Osmodeusz napisał: A jest sens tak kombinować ? czy wodę w kranie, masz aż tak złej jakości ? ph kranówki oscyluje w granicach 7 więc... Z tego co piszesz, nie będą to specjalnie wrażliwe zwierzęta. O krewetkach mam pojęcie „mgliste”, ale chyba Amano czy RC nie są specjalnie wymagające Też o tym myślałem, ale skoro mam już wodę z osmozy to czemu jej nie wykorzystać?? Choć może niema co wymyślać koła na nowo... Sprawdziłem dane z miejscowych wodociągów i faktycznie nie jest źle (wszystkie odczyty wydają się być w porządku) Przed chwilą dorobiłem trójnik przed membraną, żeby wstępnie przefiltrować wodę przez 3 prefiltry- takie rozwiązanie w połączeniu z jakimś aquasafem powinno chyba zdać egzamin?? Qrcze człowiek przez te lata morszczyzny chyba zbyt sterylny się zrobił Edytowane 8 Czerwca 2020 przez majestic (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach