Bzyk002 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2020 Witam, jak w tytule czy mogę podnosić moje parametry KH, Ca i Mg przez zwiększenie dawki Ballinga? Pytam bo mam Ballinga z AF (KH Buffer itp.) i w tym mam Component Strong, boję się że przy podnoszeniu parametrów bedzie "zostawać" za dużo mikro. Moje parametry na dzisiaj: KH-7, Ca-370, Mg-1230 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2020 No ale przecież zużycie mikro jest proporcjonalne do zużycia makroelementów. Dlatego aby pokryć zwiększające się zapotrzebowanie trzeba zwiększyć ilość podawanych roztworów. Korekcję jednego parametru robimy przez dodawanie czystego (bez mikro/strongów) składnika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korabol Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2020 Witam,nie powinno to mieć wielkiego wpływu ale lepiej podnosić czystymi buforami bez mikro. Najprościej robić podmiany na bogatej w KH Ca i Mg soli a balingiem podtrzymywać parametry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2020 No wiem że powinienem podnosić czystymi roztworami ale pomyślałem że jak wszystkie muszę podnieść to najprościej będzie zwiększyć Ballinga. Lenistwo górą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2020 2 godziny temu, korabol napisał: Witam, nie powinno to mieć wielkiego wpływu ale lepiej podnosić czystymi buforami bez mikro. Najprościej robić podmiany na bogatej w KH Ca i Mg soli a balingiem podtrzymywać parametry. Skoro korale pobierają Ca, kH i Mg to pobierają również mikroelementy. Więc "wyrównanie" do oczekiwanego poziomu powinno się odbywać zwiększając podawanie kompletu mikro makro. A następnie taką korekcję dawki aby utrzymywała się na stałym poziomie. Jeśli stosunek jednego makroelementu do innych jest zachwiany powinno się dodawać czystego roztworu bez mikro. Tutaj wielkiej filozofii nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korabol Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2020 Skoro korale pobierają Ca, kH i Mg to pobierają również mikroelementy. Więc "wyrównanie" do oczekiwanego poziomu powinno się odbywać zwiększając podawanie kompletu mikro makro. A następnie taką korekcję dawki aby utrzymywała się na stałym poziomie. Jeśli stosunek jednego makroelementu do innych jest zachwiany powinno się dodawać czystego roztworu bez mikro. Tutaj wielkiej filozofii nie ma. Teoretycznie masz rację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2020 Dzięki! Zastawie zwiększoną dawke i powoli wszystko dźwignę do odpowiednich wartości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2020 Dzisiejsze testy pokazały: KH-8, Ca-360, Mg- 1230 Trochę to dziwne ze tylko KH poszło do gory a inne wartości stoją w miejscu. Będę musiał namieszać czystego Ca i Mg. Załóżmy że wyrównam wartości i potem według jakiego pierwiastka trzymać dozowanie Ballinga? Zawsze mierzyłem KH i według tego dozowałem ale wyczytałem że powinno sie dozować na podstawie Ca. Jak to u was w praktyce wygląda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach