savvka Zgłoś Napisano 3 Lipca 2020 Witajcie. Akwarium ma 3 mce. Zastanawiam się czego moze brakować....caulastrea zaczyna tracić tkankę. Nie polipuje. Euphylie rownież są mniejsze. Nawet xenia zanika, parazoa tez kiepskie. Montipora talerzowa wygląda dobrze, ale traci białą obwódkę. Ale polipuje ładnie. Parametry to temp ostatnio do 27 st, no3 5, po4 niewykrywalne salifertem. Ca 370, mg 1450, kh 7, potas 420. Ostatnio ca podnosilam z 320 do 400 dosyc szybko. Kh z 5,5 do 7. Czy to moze byc przyczyna? Wiem....akwarium dosyc mlode, ale cykl azotowy zamkniety szybko. W obiegu ponad 400l. Start po części na zywej skale i wodzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 3 Lipca 2020 Zdjęcie akwa by się przydało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fannadil Zgłoś Napisano 3 Lipca 2020 A karmisz czymś? Bo one mogą po prostu głodować przy zerowych parametrach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
natan2012 Zgłoś Napisano 3 Lipca 2020 21 minut temu, fannadil napisał: A karmisz czymś? Bo one mogą po prostu głodować przy zerowych parametrach. Dobrze kolega prawi, ja bym jeszcze nad jodem pomyślał. LPS bardzo go "lubią", widzę po swoich. A szybkie korekty parametrów też mogły zrobić swoje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
savvka Zgłoś Napisano 3 Lipca 2020 Tak, karmię mrożonkami i suchym. Różne pokarmy mieszam. Jod zaczęłam stosować od niedawna....może od 3 dni. Liczę, że to wlaśnie jego brak. O ile jodu moze brakować caulastrea i euphyliom, tak czegoś jeszcze brakuje np zielonej talerzówce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach