Skocz do zawartości
baz

Żywy piach

Rekomendowane odpowiedzi

zastanawiam się nad kupnem czegoś takiego jak żywy piach ponieważ po okresie dojrzewania mój nieszczęsny koralit przybrał kolor zielony i musiałem go wybrać a gołe dno wygląda paskudnie chciałbym go właśnie wypełnić czymś takim jak żywy piasek będąc w sobotę w Warszawie natknąłem się na takie coś jak

Bio-active Live Argonite gość w sklepie twierdził że to żywy piasek? czy warto to to kupić czy może szukać czegoś takiego ja np na stronie aquariusa - ŻYWY PIASEK

Z NASZEGO SYSTEMU RAFOWEGO - jaki będzie lepszy wybór? dodam że mam babkę która lubi ryć w dnie

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to wybierając jej piach robiłeś niezły myk. szkoda zwierzaka co ci przeszkadzał kolor?

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem błąd że przy starcie akwarium dodałem żwir trzeba było go dodać po trzech czterech miesiącach i było by pewnie ok ale człowiek nie pomyślał i d.... po za tym bardzo paskudnie to wyglądało(cały w paskud nawy zielonkawym kolorze). Całego i tak nie wybrałem po za tym miał za dużą granulację i mi to nie pasowało. Ale chcę go zastąpić czymś co ma małą granulację tak jak piasek

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazdy zwir czy tluczen koralowa zmieni z czasem kolor, co do zywego piasku to mysle ze nie warto wadawac tyle pieniedzy. Kup drobny piasek koralowy o granulacji 1-2 mm, nie zatrzymuja sie w nim zadne nieczystosci i pozostaje zawsze bialy, jutro jak zapali sie swiatlo w akwa to zrobie zdjecie i zobaczysz jak wyglada to u mnie. Na zywy piach z Aquariusa tez szkoda kasy :)

DSC02497.jpg

"===""never change a winning team""!==="

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie jest dostepny na wagę, zarównoe przez net, jak i lokalnie. I tak u mnie na wsi jest w Discusie po 10 zł kg - granulacja typu sugarsize :)

Na pewno wychodzi taniej, niż taki pakowany "live sand". tylko w paczkach jest zazwyzaj mieszanka dużej ilości aragonitu i małej tłucznia (może go tam nawet nie być), do tego już przepłukana (reef rady :) ), a dostepny żwir koralowy to chyba tylko sam tłuczeń :)

PZDR

Piotr

Utwierdzam się w przekonaniu, że praktyka bardzo różni się od teorii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sugar size to nie jest piach tylko zwir

ja pisalem o piasku (pojedz nad baltyk, to zobaczysz jak wyglada piasek :D

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co, byłem ostatnio dwa lata temu - może się zmieniło :D Aczkolwiek przy mojej Małej ciężko było na cokolwiek zaracać uwagę.

BTW, na oko granulacja w granicach 0,5-1 mm - to jest żwir? (pytam, bo nie wiem)

PZDR

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Marx&acidex - sugar size to na 100% piasek, przynajmniej takie wyjasnienie mozna znalezc na nano-reef.com; nadaje sie na gorny 1 cm DSB, do dolnej powierzchni lepiej jest uzyc tzm powder-like size lub po prostu powder sand-dla bakterii beztlenowych

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.um-um.pl/product_info.php?products_id=873

Tu macie granulacje i ceny - dopiero ten extra drobny to piasek (wiem bo mam)

a tu macie typowy zwir koralowy dostepny w sklepach:

http://rafa.pl/shop.php/act/spi/pid/861f3995d7f993550a0be5a74d541271/cid/217104a15636f79a8c75d70110c013a0/coid/-1

Ten najdrobniejszy tez mam i roznica pomiedzy nimi jest ogromna

Sugar size to zalezy, czy zwykly czy cukier krysztal :D

Ale jesli jest gdzies do kupienia taki extra drobny w dobrej cenie, to prosze o info

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a na bulldog.neostrada.pl w dziale inni producenci masz "zywy piasek" - to jest wlasnie sugar size - wolalem juz kupic ten, niz coralit ze wspomnianego linka, w aquariusie sprzedaja tzw Florida Play Sand Sillica Free, to piasek z plaz Florydy, w stanach powszechnie uzywany do piaskownic i do podloza w akwa morskiem:D

cena: 7 zl za 1 kg - czy to jest dobra cena?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na ofert netowe chyba tak. Choć z drugiej strony ciekaw jestem ile bym dostał upustu chcąc kupić ciut większą ilość - np. na zrobienie DSB jedenastoentymetrowej wysokości w akwarium Adriana teoretycznie potrzeba jakieś 23 kg. Ale chyba 30% rabatu by mi nie dali :D (cena wyjściowa 10, cena u Marcina 7)

PZDR

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Marx - a kto to powiedzial, ze nie kupisz? po prostu sprawdz ich stronke i bedziesz mial odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no prosze zmienilo sie.

ale nie widze zwyklego piasku, tylko zywy i "pseudozywy" ;)

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marx, chlopaku, nie mnoz sztucznie trudnosci, po prostu zadzwon, mieszkalem 200 m od nich, zwykly piasek widzialem na wlasne, piekne oczeta;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dpstalem odpowiedz, suchy piasek jest w cenie 7zl/kg. to dla innych gdyby chcieli skorzystac

mozna kupic wysylkowo

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie a ja mam pytanie jak to w końcu jest naczytałem się na tym forum że żwir koralowy jest bee i to bomba z opóźnionym zapłonem.Ponoć tylko piasek jest cacy.Planowałem żwir w granulacji 0.8mm -1.2 mm i mam teraz mętlik w głowie co dać do nano rafki.Żwirek chyba się tak nie unosi i nie ma takiej obawy o porysanie szyby czyścikiem jak przy piasku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

0,8-1,2mm, to bym żwirem nie nazwał.

Edytowane przez Peniek (wyświetl historię edycji)

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja użyłem w moich 43l piasek Nature’s Ocean Bio-Activ Live Argonit i jest to 1-2mm drobniutki piasek pomieszany ze żwirkiem koralowym w moim wątku pewnie gdzieś na fotkach widać jak on wygląda.

Blue Lagoon II [200L w obiegu] -> http://nano-reef.pl/...blue-lagoon-ii/

24215be9f10266e9ed82b8bafd0f7b0bu301a872.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie rozważa ten martwy 0.8-1.2 lub żywy który posiadasz 15 zł różnicy to nie różnica a tak jakieś życie jest.Bardzo pyli? Jak wygląda używanie czyścika przy dnie? Dostaje się pod czyścik? Czy ten piasek/żwir co masz nie zachodzi glonem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.