sith114 Zgłoś Napisano 21 Lipca 2020 Hej, Jakie macie doświadczenia jeśli chodzi o jaśnienie i ciemnienie Acropor albo ogólnie spsów. Rozkręcona ledówka + niskie parametry spowodowały u mnie dosyć pastelowe kolorki szczególnie u prostszych spsów Pocillopora/Seriatopora Montipora parę akr tez wyjaśniało. W sumie na ten moment głównie dla mnie się liczy zdrowie i życie korali, a nie idealne kolory. Dlatego chciałbym przejść na bardziej ciemną stronę mocy. Ale jak? 6 małych rybek w 125l, żarcie sypane łopatą, a no3<1 i po4~0,01 Salifert i Hanka 736, no3 pare dni temu było robione u znajomego Nyosem wyszło to samo Dozowane od kz na ten moment: Sponge Power, Coral Vitalizer, Pohl's Xtra, Aminoacid Concentrate. Ledówka oczywiście skręcona na 75% tego co było poprzednio, a zastanawiam się czy jeszcze nie zejść z mocy. Przykładowe zdjęcie: Matecznik u @s1ngle: Moja szczepka po tygodniu może ciut dłużej: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 22 Lipca 2020 Aklimatyzowałeś jakoś tę szczepkę, czy od razu bach na szczyt skały? Bo wygląda jakby całkiem zrzuciła zooksantele, a nie tylko miała jaśniejsze kolory. Mocniejsze, ostrzejsze światło ledowe plus np skok jakiegoś parametru o który w młodym baniaku nie trudno i mógł koral strzelić focha. Podobno jod pomaga koralom radzić sobie lepiej z szokiem świetlnym. Jakieś mikro jest w tych prochach od kz, które dajesz? Generalnie, bym się nie martwił raczej o "zagłodzenie" korali itp, raczej kwestia po prostu młodego baniaka, braku aklimatyzacji, może braku lub nadmiaru (ponoć miedź powoduje rozjaśnianie korali) czegoś w wodzie. Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 22 Lipca 2020 Godzinę temu, Słony leszcz napisał: Aklimatyzowałeś jakoś tę szczepkę, czy od razu bach na szczyt skały? Bo wygląda jakby całkiem zrzuciła zooksantele, a nie tylko miała jaśniejsze kolory. Mocniejsze, ostrzejsze światło ledowe plus np skok jakiegoś parametru o który w młodym baniaku nie trudno i mógł koral strzelić focha. Podobno jod pomaga koralom radzić sobie lepiej z szokiem świetlnym. Jakieś mikro jest w tych prochach od kz, które dajesz? Generalnie, bym się nie martwił raczej o "zagłodzenie" korali itp, raczej kwestia po prostu młodego baniaka, braku aklimatyzacji, może braku lub nadmiaru (ponoć miedź powoduje rozjaśnianie korali) czegoś w wodzie. Wydaje mi się ze największym powodem wyjaśnienia korali było połączenie niskich parametrów i podkręcenia światła i chyba z tym podkręceniem lekko pojechałem zbyt na hura. Ale powoli kolorki wracają. A jak wrócą to znowu będę podkręcał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
s1ngle Zgłoś Napisano 22 Lipca 2020 Jak coś to zawsze może wpaść na jakiś czas do babci na papu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 22 Lipca 2020 5 godzin temu, s1ngle napisał: Jak coś to zawsze może wpaść na jakiś czas do babci na papu A to w druga stronę monti damy, żeby złapała Twoich ulubionych brązów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
s1ngle Zgłoś Napisano 23 Lipca 2020 Wolisz brąz po lewej czy brąz po prawej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach