MarekT Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2020 Witam Od 3 lat jestem szczęśliwym w nieszczęściu posiadaczem pompy JEBAO DC 3000. Wczoraj zauważyłem, ze w kominie brakuje mi wody. Okazało się ze winna jest pompa w sumpie. Straciła wydajność ? Rozebrałem, wyczyściłem, ... i załączam , a tu lipa. Pompa nie startuje ! Okazuje się, ze aby ruszyła, trzeba przekręcić wirnikiem. Po prostu nie ma siły wstać. Jak się rozbuja, to jakos idzie. Jest bardzo slaba bo mozna bez problemu zatrzymac wirnik , ktory juz sam nie ruszy. Dopiero ponowne obrucenie wirnika uruchamia pompe. Ogladalem sterownik w ktorym prawie nic nie ma, poza scalakiem ktory odpowieda za sterowanie PWM. Nie ma tam zadnych tranzystowow kluczujacych. Zapewne sa w pompie, zalane zywica. Mial juz ktos taki przypadek ? I co z tym sie udalo zrobic ? Czy na smieci ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek23 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2020 Uszkodzony stojan tylko wymiana lub kosz Cytuj Akwarium 120x60x55 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2020 40 minut temu, MarekT napisał: Od 3 lat jestem szczęśliwym w nieszczęściu posiadaczem pompy JEBAO DC 3000 i tak rok za długo pracowała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekT Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2020 13 minut temu, Arek23 napisał: Uszkodzony stojan tylko wymiana lub kosz Jaka jest alternatywa w podobnych cenach, nowej pompy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek23 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2020 Moja DC wytrzymała 4 lata druga kupiłem DCP i już 2 lata działa Cytuj Akwarium 120x60x55 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tedeus63 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2020 Moja dc 3000 chodzi juz 5 rok wczesniej jako obiegowka teraz w filtrze przeplywowym . Kup pompe ze sporym zapasem wtedy puscisz ja na np. 60 % i bedzie dlugo sluzyla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekT Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2020 Ta chodzila caly czas na 60% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tedeus63 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2020 No moze trafiles na jakas felerna . Albo ja na super dobrą. W tej cenie nic nie kupisz markowego . Ale i dragony potrafia szybko paść . Ja mam w akwa caly sprzęt jebao prawie 5 lat i jakos sie jescze kula. Po 3 latach padla mi jedna rw8. Zreszta uwazam ze nie warto dac 2tysie za np red dragona ,wole kupic w tej cenie 3 jebalki jeszcze zostanie z 600zl i mysle ze one przetrwaja wiecej niz ta jedna droga . Ale to tylko moje skromne zdanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekT Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2020 To jest cos warte ? Czy to to samo co JEBAO ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2020 99.9% te produkty są takie same hehe a bynajmniej falowniki/cyrkulatory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach