Arek77 Zgłoś Napisano 6 Września 2020 Drodzy forumowicze Podobają mi się talerze Montipor szczególnie duże, płaskie i w miarę okrągłe. Przeglądając zdjęcia różnych akwariów na tym portalu zauważyłem przeróżne formy wzrostu tego korala - jedne egzemplarze rosną w pistaci mocno rozgałęzionych wielopoziomowych płaszczyzń inne w formie okrągłego pojedynczego taledza. Czy forma tego korala zależy od odmiany, oświetlenia, towarzystwa innych korali? Czy w ogóle można mieć wpływ na kształt Montipory, czy to jest loteria i przypadek jak i w którą stronę będzie rosła? Jakie są wasze spostrzeżenia w tej kwestii? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 7 Września 2020 Myślę że bezpośrednio wpływu na kształt korala nie mamy, ale już na jego wybarwienie tak oraz szybkość wzrostu, poprzez światło, ilości żelaza w wodzie, jodu, makro, mikro. Fakt jest dużo odmian, ja sama mam pięć, jedne rosną w kole inne płasko na boki, ogólnie bardzo ładny koral, a fluo są bajka Następnie te korale jak spasuje im biologia w danym zbiorniku to rosną jak na drożdżach, ja raz w miesiącu łamie i kolejne szczepy, teraz kleję tylną szybę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gr4b3Q Zgłoś Napisano 7 Września 2020 Montipora talerzowa przy intensywnym świetle rośnie jak talerz, przy słabszym ma tendencję do wzrostu w górę i kręcenia się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach