Skocz do zawartości

Historia edycji

Słony leszcz

Słony leszcz

2 godziny temu, niknik napisał:

Nie jestem chemikiem ale...

No właśnie mylisz się. W czasie prażenia NaHCO3 uwalniana jest woda i dwutlenek węgla: 2NaHCO3 -> Na2CO3 + CO2 + H20. I właśnie o ten dwutlenek węgla trochę się rozchodzi.

A ph soda "prażona" podbija, bo jony CO3-2 po dodaniu do wody szybko reagują z wolnymi H+, podnosząc właśnie ph: CO3-2 + H+ -> HCO3-. Tzn, bardzo chcemy, żeby tak się stało. Bo jak podamy za dużo na raz i słabo wymieszamy (w efekcie dostatecznie długo utrzyma się lokalnie mocno podwyższone ph), to może zamiast tego zadziać się to: Ca+2 + CO3-2 -> CaCO3. I to jest główne "ale" tutaj.

@Tester tak z ciekawości, orientujesz się jak jest z "prawami autorskimi" (patentami, zastrzeżeniami nazw itd...) do tych różnych systemów suplementacji? Czy producenci bazują tu na powszechnie dostępnej wiedzy, czy faktycznie jakiś swój wkład tam mają (który wtedy pewnie byłby opatentowany)? Lub inaczej, czy jakiś Kowalski może sobie zacząć sprzedawać balinga, klasycznego lub jakąś jego mutację?

Doczytałem o tym "the one". Octan wapnia i magnezu, wodorotlenki, czyli żadnej magii specjalnej. Octanu wapnia i magnezu używa się jako "ekologiczny" środek przeciwoblodzeniowy, zamiast posypywania chodników i jezdni solą. Ciekawe tylko, jak sobie akwarium poradzi z taka dawką pożywki dla bakterii... No i wydaje mi się, że w tych octanach jest jeszcze więcej "ukrytego" CO2 niż w NaHCO3, co może powodować spadek ph.

Dywagacji ciąg dalszy... Seachem opisuje swoje bufory jako mieszaniny węglanów i wodorowęglanów. Bufory są trzy różne, wymieszane w różnych proporcjach, co owocuje różnym wpływem na ph. Reef carbonate (niby ten najmocniej podbijający ph, czyli z największą zawartością węglanów) zdarzyło mi się używać. Żadnych problemów nie zauważyłem, tyle że relacja rozmiaru buteleczki do jej ceny i zapotrzebowania mojego akwarium sprawiły, że zacząłem mieszać zwykłego balinga. Także, widać że pomysł z Na2CO3 ma szanse powodzenia, w każdym razie nic raczej nagle nie wybuchnie z tego powodu;-)

Słony leszcz

Słony leszcz

1 godzinę temu, niknik napisał:

Nie jestem chemikiem ale...

No właśnie mylisz się. W czasie prażenia NaHCO3 uwalniana jest woda i dwutlenek węgla: 2NaHCO3 -> Na2CO3 + CO2 + H20. I właśnie o ten dwutlenek węgla trochę się rozchodzi.

A ph soda "prażona" podbija, bo jony CO3-2 po dodaniu do wody szybko reagują z wolnymi H+, podnosząc właśnie ph: CO3-2 + H+ -> HCO3-. Tzn, bardzo chcemy, żeby tak się stało. Bo jak podamy za dużo na raz i słabo wymieszamy (w efekcie dostatecznie długo utrzyma się lokalnie mocno podwyższone ph), to może zamiast tego zadziać się to: Ca+2 + CO3-2 -> CaCO3. I to jest główne "ale" tutaj.

@Tester tak z ciekawości, orientujesz się jak jest z "prawami autorskimi" (patentami, zastrzeżeniami nazw itd...) do tych różnych systemów suplementacji? Czy producenci bazują tu na powszechnie dostępnej wiedzy, czy faktycznie jakiś swój wkład tam mają (który wtedy pewnie byłby opatentowany)? Lub inaczej, czy jakiś Kowalski może sobie zacząć sprzedawać balinga, klasycznego lub jakąś jego mutację?

Doczytałem o tym "the one". Octan wapnia i magnezu, wodorotlenki, czyli żadnej magii specjalnej. Octanu wapnia i magnezu używa się jako "ekologiczny" środek przeciwoblodzeniowy, zamiast posypywania chodników i jezdni solą. Ciekawe tylko, jak sobie akwarium poradzi z taka dawką pożywki dla bakterii... No i wydaje mi się, że w tych octanach jest jeszcze więcej "ukrytego" CO2 niż w NaHCO3, co może powodować spadek ph.

Słony leszcz

Słony leszcz

19 minut temu, niknik napisał:

Nie jestem chemikiem ale...

No właśnie mylisz się. W czasie prażenia NaHCO3 uwalniana jest woda i dwutlenek węgla: 2NaHCO3 -> Na2CO3 + CO2 + H20. I właśnie o ten dwutlenek węgla trochę się rozchodzi.

A ph soda "prażona" podbija, bo jony CO3-2 po dodaniu do wody szybko reagują z wolnymi H+, podnosząc właśnie ph: CO3-2 + H+ -> HCO3-. Tzn, bardzo chcemy, żeby tak się stało. Bo jak podamy za dużo na raz i słabo wymieszamy (w efekcie dostatecznie długo utrzyma się lokalnie mocno podwyższone ph), to może zamiast tego zadziać się to: Ca+2 + CO3-2 -> CaCO3. I to jest główne "ale" tutaj.

@Tester tak z ciekawości, orientujesz się jak jest z "prawami autorskimi" (patentami, zastrzeżeniami nazw itd...) do tych różnych systemów suplementacji? Czy producenci bazują tu na powszechnie dostępnej wiedzy, czy faktycznie jakiś swój wkład tam mają (który wtedy pewnie byłby opatentowany)? Lub inaczej, czy jakiś Kowalski może sobie zacząć sprzedawać balinga, klasycznego lub jakąś jego mutację?

Słony leszcz

Słony leszcz

9 minut temu, niknik napisał:

Nie jestem chemikiem ale...

No właśnie mylisz się. W czasie prażenia NaHCO3 uwalniana jest woda i dwutlenek węgla: 2NaHCO3 -> Na2CO3 + CO2 + H20. I właśnie o ten dwutlenek węgla trochę się rozchodzi.

A ph soda "prażona" podbija, bo jony CO3-2 po dodaniu do wody szybko reagują z wolnymi H+, podnosząc właśnie ph: CO3-2 + H+ -> HCO3-. Tzn, bardzo chcemy, żeby tak się stało. Bo jak podamy za dużo na raz i słabo wymieszamy (w efekcie dostatecznie długo utrzyma się lokalnie mocno podwyższone ph), to może zamiast tego zadziać się to: Ca+2 + CO3-2 -> CaCO3. I to jest główne "ale" tutaj.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.