pdz Zgłoś Napisano 26 Września 2020 (edytowane) Witam Co to jest to fioletowe, nie jestem pewien a wolę spytać zanim zacznę coś robić. Powoduje na niektórych cofanie się, zanik, ciężko określić, jest od jakiegoś czasu ale ostatnio jakby jest tego więcej. Podmiany robię regularnie co tydzień. Od jakiegoś czasu mam NO3 wyższe ale sukcesywnie spada, natomiast PO4 jest wyższe niż powinno i jakby powoli ale rosło. Pozostałe parametry wg. pomiarów w normie. Edytowane 27 Września 2020 przez pdz (wyświetl historię edycji) Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pdz Zgłoś Napisano 27 Września 2020 Po dzisiejszej podmianie parametry podobne do tych sprzed tygodnia, nikt nic nie kojarzy ? Sam nie jestem pewien co to jest i nie hcę na ślepo czegoś robić. Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pdz Zgłoś Napisano 27 Września 2020 Fotka z innego aparatu, nie wiem czy lepsza, czy gorsza. Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 27 Września 2020 To są nitki? Czy bardziej glutowate? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pdz Zgłoś Napisano 27 Września 2020 W pierwszym wpisie druga fotka, to egzemplarze które urosły, są to jakby nitki, natomiast w miejscach gdzie atakują korale to taki jakby nalot, pewnie jak je wyprą to urosną - załączam fotki zrobione bliżej szyby. Obstawiam, że to cyjano ale nie jestem pewien, bardzo podobne albo identyczne jak na fotkach poniższego artykułu. https://reefhub.pl/cyjano-w-akwarium-plaga-prawie-doskonala/ Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 27 Września 2020 Bez względu czy to Dino czy cyjano ja bym zaczął od czyszczenia skały.... to co zejdzie odessać przez jakąś włókninę, a czystą wodą powrotem do akwa (ja mam taki odmulacz na baterię). I jednocześnie zastanowić się co może być przyczyną wahań NO3 i PO4 (nie napisałeś wartości tych substancji w wodzie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pdz Zgłoś Napisano 27 Września 2020 Czyścić tylko czy Chemiclean ? Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pdz Zgłoś Napisano 1 Października 2020 Dałem Chemiclean wg. instrukcji Po 48 godzinach powtórzyć jeśli zajdzie taka potrzeba. Należy po każdym użyciu podmienić 20% wody (po 48 godzinach). Podczas kuracji należy wyłączyć odpieniacz, lampę UV i/lub ozonator, usunąć, jeśli jest stosowany węgiel aktywowany lub preparat Chemi-Pure do 24 godzin po kuracji. Podczas kuracji zalecane jest wzmożone natlenianie nawet dodatkowym napowietrzaczem. Czy jest coś co powinienem zrobić a nie było w instrukcji ? Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 1 Października 2020 Ile czasu upłynęło od startu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz2 Zgłoś Napisano 1 Października 2020 Odpieniacz ma być włączony, kubek z odpieniacza ściągnięty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pdz Zgłoś Napisano 2 Października 2020 3 godziny temu, tomasz2 napisał: Odpieniacz ma być włączony, kubek z odpieniacza ściągnięty Ok, dzięki, chodzi pewnie o napowietrzanie ? Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz2 Zgłoś Napisano 2 Października 2020 Tak,jak najbardziej,wody po tym zabiegu nigdy nie podmienialem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pdz Zgłoś Napisano 2 Października 2020 Godzinę temu, tomasz2 napisał: Tak,jak najbardziej,wody po tym zabiegu nigdy nie podmienialem Ok, dzięki za info. Podmianę i tak robię jak co sobotę. Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pdz Zgłoś Napisano 11 Października 2020 Dałem 2 dawki Chemiclean wg. instrukcji , wszystko się wydaje ładniejsze i woda jakby bardziej krystaliczna ale coś się dzieje z Catalaphyllia , w jednym miejscu jakby się cofała, to się zaczęło przed stosowaniem Chemiclean i myślałem, że ten preparat to zlikwiduje, sam nalot wszędzie zniknął ale to pozostało i nie wiem czy dalej nie będzie atakował korala. Co to jest , jak walczyć? Przy stosowaniu Chemiclean trzeba wyłączyć odpieniacz, zdjąłem wg. zaleceń kubełek aby woda byłą napowietrzana i wyjąłem węgiel z komina , efektem był skok PO4 z i tak wysokiego poziomu. Co dalej ? Węgiel , RowaPhos ? Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach