jacgues Zgłoś Napisano 13 Października 2020 (edytowane) Cześć, Na profilu typu wide 100x10 cm chcę zamieścić w sumie 28 diod Power LED po 3W wysterowanych na 600mAh, co daje około 72W. Zastanawiam się czy to nie będzie za dużo i w konsekwencji czy taka lampa nie będzie się przegrzewać. Wolę uniknąć stosowania dodatkowych radiatorów zewnętrznych, bo to zaburzy estetykę nad akwarium. Rady i doświadczenia mile widziane Edytowane 13 Października 2020 przez jacgues (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamil Krk Zgłoś Napisano 13 Października 2020 (edytowane) Ja w słodkowodnym na radiatorze 120×16 miałem 14 sztuk Power Led 10W. Radiator nie posiadał żadnych żeberek ( był płaski ). Gdyby nie to że był zamontowany pod plastikową pokrywą to większego problemu by nie było. Z powodu braku cyrkulacji wydawał mi się za ciepły i chłodzenie zrealizowałem na komputerowym wentylatorze bezszumowym Ø120 i był tylko lekko ciepły. Myślę że w Twoim przypadku pasywne odprowadzenie ciepła powinno wystarczyć. Jednak w razie czego możesz pomyśleć o zamontowaniu choćby jednego wentylatorka po środku belki, i zamaskować go z przodu i z tyłu np. kawałkami spienionego PVC co spowoduje rozchodzenie się powietrza wzdłuż belki i lepsze odprowadzenie ciepła. Na pewno obniży to temperaturę belki i wydłuży żywotność LEDów. Edytowane 13 Października 2020 przez Kamil Krk Błąd ortograficzny (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach