rodzyngit Zgłoś Napisano 7 Listopada 2020 (edytowane) Czołem Koledzy, zakupiłem chińską lampkę led, która ponoć ma 90W, jest to wersja z opcją sterowania z pilota, ale posiadam sterownik od Magu i chciałbym to jakoś dolutować niestety nie bardzo znam się na elektronice ale za to mam chęci i zdolności manualne znalazłby się ktoś, kto podpowie czy jest szansa ulepszyć tą lampę ?? układ sterujący HOLTEK HT66F004 - https://www.holtek.com/productdetail?p_p_auth=q0FpqQ4D&p_p_id=productvgpageportlet_WAR_holtekprodportlet&p_p_lifecycle=0&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&_productvgpageportlet_WAR_holtekprodportlet_virtualGroupId=25 układ wykonawczy TECHCODE TD1507TR - http://www.techcodesemi.com/datasheet/TD1507.pdf Edytowane 7 Listopada 2020 przez rodzyngit (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 7 Listopada 2020 (edytowane) Chciałbyś wymienić sterowanie na Aqme czy Aqme i drivery tez te co Magu ma w ofercie. Ogólnie jest to możliwe żeby coś połączyć ale pytanie czy potem wszystko się poskłada w obudowę Inna kwestia jakaś znajomość elektroniki jest potrzebna tym bardziej ze operujesz bez schematu więc ciężko prześledzić co gdzie się dzieje Same ledy z gotowej lampy jebao wykorzystywałem właśnie podpinając się do nich driverami i Aqma wiec zawsze się da coś pokombinować. Edytowane 7 Listopada 2020 przez sith114 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rodzyngit Zgłoś Napisano 7 Listopada 2020 O ile bedzie taka możliwość chciałbym dołożyć tylko sam sterownik Po głowie chodzi mi opcja, żeby dolutować/podmienić gdzieś sygnał z PWM od sterownika Magu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesiektbg Zgłoś Napisano 7 Listopada 2020 Jeżeli w lampie są drivery pwm, to da radę pojechać na sterowniku od MAGU. Jeżeli nie ma, to musiał byś znać schemat połączeń diód i ich parametry. Do tego musiał byś dobrać drivery pwm i dopiero sterownik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rodzyngit Zgłoś Napisano 7 Listopada 2020 pogrzebałem trochę przy lampie i pomierzyłem miernikiem na bocznych złączach C A B D prąd wzrasta stopniowo ze zrostem mocy aż do 5V, to samo dzieje sie na TD1507TR na 4 pinie (Feedback) zrobiłem próbę i do pinu A podpiąłem zasilanie z baterii 1,5V i o dziwo zaświecił się kanał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Co-2 Zgłoś Napisano 7 Listopada 2020 To prawdopodobnie tam musisz podpiąć aqme- działa na tej samej zasadzie- napięcie sterujące. Trzeba tylko pamiętać, aby masa czyli minusy lampy i aqmy były zmostkowane. Cytuj 12litrów- było,28 grudzień 2011- 9 lipca 2012 216+36sump- było, 9 lipca 2012 160litrów- było, 22 lipca 2013-wiosna 2014 23litry- 05.01.2015-01.08.2015 60litrów 01.08.2015-15.06.2016 240litrów + 112sump- 15.06.2016-01.04.2018 360+240 sump- 01.04.2018 98+64 sump-13.12.2018 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Praski_Ralf Zgłoś Napisano 13 Listopada 2020 Cześć, mam tą lampę od pół roku plus 2x t5 24W. Wymienilem w niej diody w kanale białym na niebieskie. Na pełnej mocy z gniazdka bierze 102W. Z chęcią bym Zmienił w niej sterowanie więc jak Ci się uda przeróbka to opisz dokładnie co i jak:) Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rodzyngit Zgłoś Napisano 14 Listopada 2020 W dniu 13.11.2020 o 09:50, Praski_Ralf napisał: Cześć, mam tą lampę od pół roku plus 2x t5 24W. Wymienilem w niej diody w kanale białym na niebieskie. Na pełnej mocy z gniazdka bierze 102W. Z chęcią bym Zmienił w niej sterowanie więc jak Ci się uda przeróbka to opisz dokładnie co i jak:) Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka dzisiaj "na pająka" podpiąlem Aqme i wszystko działa, powiedzmy tak jak powinno podłączenie jest banalnie proste bo jeżeli masz oryginalną płytkę od Magu to CH1 podłączasz do pinu A, CH2 pod B, CH3 pod C i CH4 pod D przetwornica step-down (na min 38V) pod 38V w lampie i masa GND (ew. jest tam jeszcze pin 5V - obok diody IR - to może do niego da się wpiąć bez przetwornicy) z pilota lampę ustawiasz na 100% i cieszysz się sterowaniem za pomocą Aqmy jedyny mankament jaki zauważyłem to ciągle (dużo mniej niż na 1%) minimalnie świecący się kanał B, podejrzewam, że ma to jakiś związek z wbudowanym już sterownikiem PS: podziel się jakąś opinią z perspektywy pół rocznego użytkowania tej lampy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Praski_Ralf Zgłoś Napisano 16 Listopada 2020 Ogólnie jestem zadowolony, bez zmian diód chodziła na trybie eco i ta kolorystyka mi odpowiadała, ale świeciła wtedy na 60w, po zmianach w białym kanale jest ok. Na początku zostawiłem tryb nocny (5w z gniazdka) włączony ale korale mi grymasiły, niestety nie da go się już zmniejszyć. Brakuje w niej na pewno sensownego sterowania, dlatego Twoje podejscie z Magu mnie bardzo cieszy:). W tej cenie chyba nie ma nic lepszego.Ciekawe jak z trwałością będzie...Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 17 Listopada 2020 Ogólnie jestem zadowolony, bez zmian diód chodziła na trybie eco i ta kolorystyka mi odpowiadała, ale świeciła wtedy na 60w, po zmianach w białym kanale jest ok. Na początku zostawiłem tryb nocny (5w z gniazdka) włączony ale korale mi grymasiły, niestety nie da go się już zmniejszyć. Brakuje w niej na pewno sensownego sterowania, dlatego Twoje podejscie z Magu mnie bardzo cieszy:). W tej cenie chyba nie ma nic lepszego.Ciekawe jak z trwałością będzie...Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu TapatalkaU mnie sterownik od Magu działa już ponad 2 rok i twu twu ani razu nie zastrajkował.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 17 Listopada 2020 Dobra obudowa na elektronike hermetyczna i spokojnie sobie te sterowanie popracuje odpowiednia ilość czasu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach