Skocz do zawartości
khazad93

Szkielet odpada od euphylii

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Mam problem z moją euphylią a mianowicie przy jednej z główek zaczął odpadać szkielet. Całość trzyma się tylko na tkance miękkiej. Koral pompuje się normalnie ale wieczorową porą (lampa jeszcze świeci) chowa wszystkie polipy i wygląda tak jak na zdjęciu. Powód tego rozwarstwienia szkieletu upatruję w zachwianiu parametrów w akwarium (masakrycznie spadło mi kH z 8 na 5,6 i długo nie mogłem tego wyrównać), Na szczęście teraz już ogarnąłem temat i mniej więcej kH utrzymuje się koło 8. Pytanie, jak mam pomóc koralowi wrócić do formy? Oderwać to co wisi? Czy może próbować to jakoś przykleić ?

IMG_4854.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie robaczki ją od środka podgryzały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak jej pomóc z tymi robaczkami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może tu coś znajdziesz..

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm myślałem że winowajcą jest spadek parametrów a tu jednak może być robal. Szkoda mi będzie pociąć korala ale trudno, nie chcę stracić wszystkich główek. Dzięki za podlinkowanie tematu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, khazad93 napisał:

Hmm myślałem że winowajcą jest spadek parametrów a tu jednak może być robal. 

Niskie kH nie powinno " rozpuścić " szkieletu, ale niskie pH już tak ... mierzyłeś pH?

11 minut temu, khazad93 napisał:

Szkoda mi będzie pociąć korala ale trudno, nie chcę stracić wszystkich główek. Dzięki za podlinkowanie tematu ;)

Pociąć to pewnie bedzie szkoda, ale można odkleić od podstawki i wtedy obejrzeć  szkielet. 

Edytowane przez Arek77 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pH dawno nie mierzyłem w zbiorniku, nawet nie mam testu. Ale jeżeli by tak było to inne korale też by się uszkodziły a nie tylko jeden. Spróbuję go odkleić jutro od podstawki zobaczymy jakie tajemnice się tam kryją .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, khazad93 napisał:

Spróbuję go odkleić jutro od podstawki zobaczymy jakie tajemnice się tam kryją .

Operacja się udała?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj przeprowadziłem operację. Oderwałem koral od podstawki ale nic ciekawego w środku nie znalazłem. Zapadła decyzja o odcięciu rozdzielonej główki. W środku były jakieś brązowe "cosie". Początkowo myślałem ze to infekcja bakteryjna i tkanka korala zbrązowiała ale po przypatrzeniu się wyszło że to coś się rusza. Przypominało z wyglądu ślimaka bez skorupy. Poza tym kiełże i wieloszczety. Szkielet był bardzo słaby przypominał sito. Odciąłem główkę w mocnym miejscu małym brzeszczotem, miejsce cięcia zakleiłem klejem do korali dwuskładnikowym. Szkielet po odsłonięciu był czysty więc może koral przeżyje, trzeba będzie poczekać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.