Skocz do zawartości
Tapajos32

Tubastrea

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Wczoraj w mojej szklance wylądowała tubka - próbuję ją rozruszać - podaje zooplankton w galaretce , oczlik - jedyny efekt jest taki że napompowała polipy - ale nie otwarła się wystawia tylko końcówki polipów -  czy ona potrzebuje czasu na aklimatyzację żeby się całkiem otworzyć ? 

Bez tego nie jestem w stanie jej nakarmić.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Cześć

Wczoraj w mojej szklance wylądowała tubka - próbuję ją rozruszać - podaje zooplankton w galaretce , oczlik - jedyny efekt jest taki że napompowała polipy - ale nie otwarła się wystawia tylko końcówki polipów -  czy ona potrzebuje czasu na aklimatyzację żeby się całkiem otworzyć ? 
Bez tego nie jestem w stanie jej nakarmić.....
Tak, u mnie dosyć dużo wody upłynęło zanim się ładnie zaczęła otwierać.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Około 2-3 tyg.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja szczepka  po zakupie i przyklejeniu w akwa w pełni otworzyła się już pierwszej nocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwie szczepki tubek. czasami je dokarmiam i wtedy się otwierają. najczęściej są otwarte przy świetle nocnym. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

drażnię ją dalej jedzeniem ale jedyne co osiągam to napompowane na maksa polipy ale jedynie delikatnie uchylone.....

Jaki czas może głodować ? Czy ewentualnie coś pobiera przez takie lekko uchylone polipy?

Problem z tym że w 30l nie mogę przesadzać z ilością pokarmu - choć moje dwa rybie żarłoki i te nadwyżkę dziś pochłonęły......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
6 minut temu, Tapajos32 napisał:

drażnię ją dalej jedzeniem ale jedyne co osiągam to napompowane na maksa polipy ale jedynie delikatnie uchylone.....

Jaki czas może głodować ? Czy ewentualnie coś pobiera przez takie lekko uchylone polipy?

Nie bój żabki będzie dobrze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.11.2020 o 16:42, Tapajos32 napisał:

Problem z tym że w 30l nie mogę przesadzać z ilością pokarmu - choć moje dwa rybie żarłoki i te nadwyżkę dziś pochłonęły......

Jakieś postępy w reanimacji korala?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w sumie nie jest chyba reanimacja :) dostałem ja w dobrej kondycji i nadal się pompuje ale nie otwiera polipów - choć wydaje mi się  że troszkę szerzej teraz....

Nie wiem jak wpłynie na nią przedłużająca się (7dni ) głodówka ....... nie ma ubytków tkanki - polipy nie są "zapadnięte" ale uparciucha dalej gęby nie otwiera....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z kronikarskiego obowiązku ;) Tuba ma się całkiem nieźle - nie wiem czy to "koincydencja" ale po długim okresie marudzenia otwarła się po zastosowaniu prodibio reef booster w wersji nano, po tym czasie regularnie otwiera się sama - tyle że nocą - dokarmiam ją reef roids - uwielbia ten pokarm.

IMG_0859[422].jpg

Edytowane przez Tapajos32 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, Tapajos32 napisał:

Tak z kronikarskiego obowiązku ;) Tuba ma się całkiem nieźle - nie wiem czy to "koincydencja" ale po długim okresie marudzenia otwarła się po zastosowaniu prodibio reef booster w wersji nano, po tym czasie regularnie otwiera się sama - tyle że nocą - dokarmiam ją reef roids - uwielbia ten pokarm.

IMG_0859[422].jpg

Ale gigant :clapping 

A jak często ją karmisz? Tylko Reef Roids żre? Ja swoja faszeruję codziennie granulkami dla LPSów Tropicala, wciąga jak odkurzacz po kilka na polip, ale w ogóle nie rośnie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja karmie tak 3x w tyg. Na razie tylko reef roids choć była w stanie wciągnąć nawet meozony mysis, a jak nazywają se te granulki dla LPS i jak je podajesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Tapajos32 napisał:

jak nazywają se te granulki dla LPS i jak je podajesz?

Coral food lps mini granules.

big_1511515482701070-381529.thumb.jpg.66382a568d9dfade3c04eb8c31b01df2.jpg

Wyłączam pompy i podaję pipetą na poszczególne polipy, żeby nie naśmiecić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.