dream3r Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2020 (edytowane) Prośba o identyfikację. Od kilku tygodniu mam problem z plagą (nalot na piasku, jak na ostatnim zdjęciu). Postanowiłem zakupić mikroskop i zbadać, co to dokładnie. Wyszło mi coś takiego jak na poniższych zdjęciach. Z tego co poszukałem w internecie, to będą okrzemki? Potwierdza mi się to badaniach ICP: - zawartość krzemu w wodzie RODI: 1.5390 mg/l - zawartość krzemu w wodzie z akwarium: 0.5670 mg/l Badania robiłem niecały miesiąc temu. Po ich otrzymaniu wymieniłem od razu żywicę w filtrze RODI (choć TDS na wyjściu przed i po wymianie pokazywał mi 0). Tydzień temu dodałem do sumpa Sera Silicate Clear. W międzyczasie zaciemniłem też akwarium na 2.5 dnia, co pomogło na kilka dni, potem problem ponownie się pojawił. Coś jeszcze mogę zrobić zakładając, że to rzeczywiście okrzemki są problemem? Pod mikroskopem przewijały mi się też pojedyncze sztuki czegoś co wyglądało jak dino, ale było tego mało (pojedyncze sztuki, która nawet ciężko było uchwycić na zdjęciu). Edytowane 11 Grudnia 2020 przez dream3r (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moren Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2020 Mam dokladnie to samo i nie wiem skad to sie bierze bo po osmozie mam 004, po zywicy są juz 3 zera a okrzrmki nadal są. Czyli wychodzi na to ze są roznej jakosci zywice ktore przepuszczaja okrzemki mimo trzech zer? Jak zatem sie upewnic i jaką zywice kupować zeby była w 100% dobrej jakosci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2020 Kiedy odpaliles akwarium? Moze okrzemki na piasku nie wygladaja ładnie, ale ani to nie plaga, ani zadna szkodliwość. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moren Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2020 Moje 450l ma 4lata i ciagle okrzemki a jak nie odciagne wezem z dna i tam zostawiam to za jakis czas wszystko robi sie jak dino brunatne jak burakWysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klossowski Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2020 Też takie miałem jak mi kostka dojrzewała, wstrzyknąłem trochę Special Blend w piach i znikło. Nie wiem, czy od bakterii, czy baniak dojrzał. Teraz dozuję krzem, żeby gąbki rosły, a okrzemek nawet śladu nie ma na piachu. Ślimaki np. strombusy to jedzą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2020 Moje 450l ma 4lata i ciagle okrzemki a jak nie odciagne wezem z dna i tam zostawiam to za jakis czas wszystko robi sie jak dino brunatne jak burakWysłane z mojego SM-G928F przy użyciu TapatalkaNie mówisz czasem o cyjano? Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moren Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2020 Nie mówisz czasem o cyjano? Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu TapatalkaTak dokładnie chodzilo mi o cyjano myslalem o jednym wpisalem drugie Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dream3r Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2020 Kiedy odpaliles akwarium? Moze okrzemki na piasku nie wygladaja ładnie, ale ani to nie plaga, ani zadna szkodliwość. Akwarium ma ponad dwa lata.Wysłane z mojego Pixel 2 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maeo Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2020 (edytowane) W dniu 11.12.2020 o 23:02, Moren napisał: Mam dokladnie to samo i nie wiem skad to sie bierze bo po osmozie mam 004, po zywicy są juz 3 zera a okrzrmki nadal są. Czyli wychodzi na to ze są roznej jakosci zywice ktore przepuszczaja okrzemki mimo trzech zer? Jak zatem sie upewnic i jaką zywice kupować zeby była w 100% dobrej jakosci? Ja mam po osmozie 004 a po żywicy mam 000. Robiłem ICP i wyszło mi wszytko na 0 oprócz krzemianów Si = 0.1mg/l. Mówili żeby dodać jeszcze jedną puszkę przed żywica a po membranie absorber Sera silicate clear na krzemiany. Jeszcze tego nie zrobiłem ale zobaczę bo będę powtarzał ICP Ja też mam krzemiany w wodzie na poziomie 0.5mg/l Edytowane 18 Grudnia 2020 przez Maeo (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach