Skocz do zawartości
Nosaczpospolity

Quadricolor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Wczoraj pytałem się czy to normalne, że ukwiał zawędrował w dziurę i się stamtąd nie rusza. Więc po krótce - ukwiał kupiłem 2 dni temu. Przez pierwszą noc zawędrował pod skałę i tam siedzi do teraz. Problem jest taki, że ukwiał jako tako rozkładał się w dzień do lampy (nie było to nawet jedna trzecia bo siedzi w dziurze), ale teraz już zwinął się całkowicie. Lampa jeszcze nie zaczęła zachodu słońca a wygląda jak na zdjęciu. Ma coś jakby białego na środku. 

Proszę o pomoc.

131326042_494553768183719_695553770527993966_n.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Nosaczpospolity napisał:

Witam,
 Problem jest taki, że ukwiał jako tako rozkładał się w dzień do lampy (nie było to nawet jedna trzecia bo siedzi w dziurze), ale teraz już zwinął się całkowicie. Lampa jeszcze nie zaczęła zachodu słońca a wygląda jak na zdjęciu. Ma coś jakby białego na środku. 

Proszę o pomoc.

Ja ze swoim walczyłem prawie miesiąc. Po wprowadzeniu do akwa uciekał z uporem maniaka w kierunku tylnej szyby i chował się pod skałki. Ja wyciągałem go i ustawiałem w różne miejsca. Wreszcie dałem mu się przykleić w miejscu, które wybrał ( było tam dość ciemno) i całą skałkę z ukwiałem przestawiłem w widoczne miejsce. Dał za wygraną i siedzi tam od ponad dwóch miesięcy pompując się na maxa (ma ok 40 cm średnicy)

20201209_170419.thumb.jpeg.a027748f14ca57f202b980261ee49209.jpeg

Co kilka dni, pod wieczór zmniejsza się o dobre 90 % i tak spędza noc ku rozpaczy błazenkòw

20201020_225302.thumb.jpeg.65b91b9c68d5600ca61381d504e4d82b.jpeg

Z tego co zauważyłem lubi duże rozpadliny skalne, w których w razie czego może schować się całkowicie.

Tak, że życzę cierpliwości;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ukwiał to też zwierzak i potrafi się zestresować zmianą otoczenia (warunków) i wtedy szuka sobie miejsca odpowiedniego do tej sytuacji. po pewnym czasie sam wychodzi do światła, jesli nie, trzeba mu wtedy pomoc. ja mam 10 quadrików w jednym baniaku - dokarmiam ich raz na tydzień krewetkami,  podzieliły się na mniejsze sztuki i rosną. Czasami wyglądają, jak by z nich powietrze uszło, tak kapcanieją. Po jakimś czasie znowu pompują się jak szalone. Poprostu trzeba sie przyzwyczaić do ich grymasów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.