Skocz do zawartości
Waldemar Żak

cyrkulacja

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem że może być to uciążliwe odgrzewanie wciąż tych samych problemów :) Ale nurtuje mnie problem cyrkulacji. W tej chwili moja cyrkulacja wygląda następująco:

1 x OR3500 czyli odejmując straty tłoczy do tanku 2000l/h

część wody z kolejnego OR3500 - 1000l/h

2 pompki Maxi Jet 1000l/h - 2000l/h

W sumie jest to 5000/h

Akwa brutto jest 600l + sump około 100 czyli razem 700. Odejmując skałę i trochę jeszcze wychodzi 550l

Zatem jeżeli cyrkulacja jest około 10x pojemność zbiornika to można uważać ją za dobrą.

Do tej pory było wszystko OK ale korciło mnie trochę i postanowiłem przenieść pompki z za skały do przodu. Chciałem zobaczyć jak będzie z przodu to wyglądało jak będą cztery takie. Przyznam że robią (tylko te dwie) niezłe zamieszanie. Zauważyłem że xenia się chowa a clavularia się pozamykała zupełnie. Euphilia też nie jest tak napompowana jak zwykle. Przy tym samej ilości pompek lecz w innym ustawieniu zrobił mi się "bałagan" - mam na myśli że korale nie są zachwycone. Zastanawiam się teraz czy te pompki które już do mnie jadą łącznie z tymi co mam, w sumie cztery nie wsadzić za skały skoro koralom się to nie podoba. Strumień z pompek jest skierowany na szybę więc nie jest bezpośredni co by było zrozumiałe. Sam nie wiem. Poradźcie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzisz i tu się zaczynają się -schody- skierował bym uwagę na to aby cyrkulacja była z sensem .zwroć uwagę na to żeby przy odpowiednio ustawionej cyrkulacji pozbyć się ze zbiornika jak największej ilości ,, odpadów przemiany materi zwierzaków ,,i odwrotnie ,, dostarczyć im pożywienia... ,,. 10x X wcale nie oznacza że jest ok. ruch wody w zbiorniku ma za zadanie odebrać to co nie potrzebne i dostarczać pożywienie .i nie zawsze jest tak że zwierzak się z czasem przystosuje do warunków ztwozonych przeznas ;światło + ruch wody .warto zastanowić się czy akurat to jest odpowiednie miejsce , a nie to fajnie pasuje lub wygląda.

Moje akwarium http://nano-reef.pl/...-blekitna-rafa/

i FILMIK mojego baniaka

1 zlot Nano-Reef w Egipcie http://nano-reef.pl/...zdziernik-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Widzisz, sprawa cyrkulacji wydawała mi się prostą nie mniej oakzuje się że to nie takie proste - to są schody. Niestety np xeni nie mogę przestawić bo tak się porozłaziła że jest w wielu miejscach. Inne dam radę przestawić. Natomiast chciałbym / wolał tak ustawić pompy aby teraz było wszystkim dobrze. Cały wieczór kombinowałem - jest lepiej. Ale ciągle mnie nurtuje ILOŚĆ wody jaka ma się znajdować w cyrkulacji. Czy traktować te 10x jako minimum i próbować zwiększyć czy też przestać tą pogoń za ruchem wody (ilość litrów / h) i skupić się na jakości przepływu przy tych 10x? Taka wystarczy - z teorii?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skupić się na jakości przepływu . przy miękkich to wystarczy przy niktorych twardych też. ,,fala ,, nie może być jednakowa dla wszystkich korali jedne się spokojnie rozwijać będą ,aniektóre pozostaną,, nie zadowolone ,, odpowiedni ruch wody + oświetlenie .z czsem sam stwierdzisz czy to miejsce dla korale jest odpowiednie czy nie .co do xeni jak i np.grzybków, ukwiały,itp. to maja tą ,,zdolność ,, do ,,przemieszczania ,, się w zbiorniku celem znalezienia odpowiedniego miejsca......

Moje akwarium http://nano-reef.pl/...-blekitna-rafa/

i FILMIK mojego baniaka

1 zlot Nano-Reef w Egipcie http://nano-reef.pl/...zdziernik-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Warto się jeszcze zastanowi,czy lepszy jest prąd wody uzyskany z 2 pomp po 2500

czu z 5 ciu po 1000 litr. Xenia woli spokojną cyrkulację i nie znosi biczy szkockich inne korale są mniej wrażliwe na nagłą zmianę przepływu.Dobre rozwiązanie to zastosowanie pomp Turburelle firmy Tunze .Mają łagodny zmienny prąd o wydajności do 12000 litr.Wydają się by to idealnym rozwązaniem gdyby tylko nie ta /koszmarna/cena.

dwa metry kwadratowe dna morskiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli ktos ma zwykle pompy od Tunze mozna je bardzo latwo przerobic na Stream, koszt potrzebnych czesci wynosi okolo 80,- Euro

Tunze.jpg

Tunzezerlegt.jpg

DemontagePumpe.jpg

Teile.jpg

Rotormit.jpg

montagePumpe.jpg

"===""never change a winning team""!==="

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

euphylli daruj bo nie lubi duzego pradu, xenia sie przyzwyczai ale szczesliwa nie bedzie.

Osobiscie mam 15x poj zbiornika brutto/h czyli wiecej i jesk OK wiec IMO to kwestia sensownego ustawienia cyrkulacji.

W kwestii poruszonej przez Adama, trzeba unikac kierowania mocnego pradu bezposrednio na koral - kilka razy w tej kwestii przesadzilem przesadzilem i czesci spsow ktore byly narazone na takowa przyjemnosc potrafialy obumierac. Wiec albo duzo mniejszych zrodel albo mniej ale wtedy trzeba uwazac.

Pzdr

BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.