wojtas350 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2021 (edytowane) Witam, proszę o interpretacje wyniku ICP, dodawałem jod i stron brigtwella według instrukcji producenta oraz min s i organic fauna marin. Wytłukłem sobie prawie całą załogę w akwarium po wysłaniu fiolek zrobilem podmiane okolo 15 l Sól red sea niebieska Akwarium: 60x33x45 Samp 79 l - obieg okolo 150l netto Odpieniacz twistman Ob 150 in 2kg kule maxpect, 2l siporax, 2kg grys koralowy w filtrze af 150, maxpect bio black 2szt. Węgiel osobno w filtrze. Reaktor glonowy twistman 3l Oczywiście po zgonie prawie całej obsady wstrzymanie wszystkich mikro, jodów i strontów. Test wysłany 3 dni po przesłaniu dozowania czego kolwiek. Edytowane 9 Lutego 2021 przez wojtas350 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 9 Lutego 2021 Wg mnie tylko stront jest na piekielnie wysokim poziomie. Bezkręgowce i korale raczej nie przetrwają takich warunków. Rybom nic noe powinno dolegać. Nadmiar strontu wygląda identycznie jak jego niedobór. Cała suplementacja z wyjatkiem strontu jest właściwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtas350 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2021 Zaczęło się od krewetki czyszczącej, potem poszedl mandaryn jedzący mrożonki, athias i salarias, euphyllie jakieś bąble na tkance dostały i polipy parancory wyglądają jak glabrescens. To jeśli nic od wody to już nie mam pomysłu, cala obsada dawała rade jak jechałem na urlop tygodniowy oraz przeżyła przeprowadzkę do komórki na czas remontu (rybka obsada) 16 minut temu, dla syna napisał: Nadmiar strontu wygląda identycznie jak jego niedobór. Cała suplementacja z wyjatkiem strontu jest właściwa. Czyli sugerujesz zeby lać mikro? Oczywiście poza jodem i strontem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 9 Lutego 2021 15 minut temu, wojtas350 napisał: Czyli sugerujesz zeby lać mikro? Oczywiście poza jodem i strontem Jodu bym nie ujmował pomimo wysokiego poziomu. Niektórzy ponad setkę trzymają i nic złego się nie dzieje. Stront jest natychmiast do zatrzymania. Jedynie bor bym trochę kapnął. Na ten litraż brakuje około 10-15ml boru af. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2021 (edytowane) 31 minut temu, dla syna napisał: Wg mnie tylko stront jest na piekielnie wysokim poziomie. Bezkręgowce i korale raczej nie przetrwają takich warunków. Rybom nic noe powinno dolegać. Nadmiar strontu wygląda identycznie jak jego niedobór. Cała suplementacja z wyjatkiem strontu jest właściwa. 7 minut temu, dla syna napisał: Jodu bym nie ujmował pomimo wysokiego poziomu. Niektórzy ponad setkę trzymają i nic złego się nie dzieje. Stront jest natychmiast do zatrzymania. Jedynie bor bym trochę kapnął. Na ten litraż brakuje około 10-15ml boru af. @dla syna czy jesteś pewny, że w tym przypadku to stront, a nie jod jest problemem? Jod jest 20 krotnie większy niż górna granica normy a stront tylko trzykrotnie.... Jodu jest prawie GRAM na litr, a jod jest bardziej toksycznym pierwiastkiem niż stront... no chyba, że o czymś nie wiem lub coś przeoczyłem. Edytowane 9 Lutego 2021 przez Arek77 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtas350 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2021 Dawałem jod i stront bo niby szybko uchodzi z akwa...a tu klops Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 9 Lutego 2021 (edytowane) 29 minut temu, Arek77 napisał: @dla syna czy jesteś pewny, że w tym przypadku to stront, a nie jod jest problemem? Jod jest 20 krotnie większy niż górna granica normy a stront tylko trzykrotnie.... Jodu jest prawie GRAM na litr, a jod jest bardziej toksycznym pierwiastkiem niż stront... no chyba, że o czymś nie wiem lub coś przeoczyłem. Racjaaa, sory źle wyczytałem. Zobaczyłem 90+ a jest 900+. Jasne że jod na takim poziomie jest niemal żrący i w takiej dawce trawi tkankę a skrzela potrafi nawet spalić u ryb bardziej delikatnych. Stront jest do zmniejszenia 3x, a jod 10x. @wojtas350 pomyliłem się. Arek ma rację. Jod paruje około 3 miesiące zanim zniknie. Edytowane 9 Lutego 2021 przez dla syna (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2021 (edytowane) Duuuuża podmiana i cyrkulacja na maxa tak aby chlupało. Edytowane 9 Lutego 2021 przez Arek77 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtas350 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2021 (edytowane) Na moim akwa pracuje gyre xf 250 na 10% i rw4 zrobilem ostatnio (w niedziele) 15l podmiany po wysłaniu icp, pewnie dziwicie się ze wszystko przewymiarowane do tego akwa ale bede robił większe akwarium:) Generalnie chyba dałem ciała kupując życie w tym 2 krewety Edytowane 9 Lutego 2021 przez wojtas350 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2021 15 minut temu, wojtas350 napisał: Na moim akwa pracuje gyre xf 250 na 10% i rw4 zrobilem ostatnio (w niedziele) 15l podmiany Ja bym podmienił tyle wody ile się da.... jeśli to możliwe to na tej samej soli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtas350 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2021 Wlasnie sól mi się kończy akurat zamowilem w czwartek bedzie zrobie 25 l podmiany a jutro 10l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach