Skocz do zawartości
khazad93

Przenosiny akwarium do innego miasta

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim!

Za jakiś miesiąc lub dwa czekają mnie przenosiny akwarium do Katowic (ode mnie 40 minut samochodem) i zastanawiam się jak się do tego zabrać. Akwarium niestety muszę przewieźć w całości od razu, nie mam kasy na stawianie zbiornika w nowym miejscu i powolne przenosiny wszystkiego Plan mam taki:

1. Zlać wodę do dużych wiader 30l i sukcesywnie przenosić kawałki skały razem z przyczepionymi koralami,
  2. Wyłapać ryby, wsadzić do woreczków z wodą z akwarium, tak samo korale wolno stojące,
  3. Woda po łapaniu już ryb pewnie będzie mleko więc reszta poszła by do ścieków, piach też do wywalenia,
  4. Ile się da spuściłbym wodę z sumpa, przepłukał ceramikę w osobnym wiaderku i w już czystej wodzie z akwarium przewiózł na docelowe miejsce.
  5. Rozbiórka sprzętu szafki itd.
  6. Całość by była przewieziona za jednym zamachem.

Nie wiem za bardzo czy lepiej będzie odczepić korale i spróbować wypłukać skałę ( mieszanka marco rock i "normalnej" skały) czy przewieźć wszystko tak jak zamierzam?

Jak rozwiązać temat ubytków wody? Wiadomo część pójdzie na straty, planuję już w nowym miejscu sukcesywnie dorabiać świeżej solanki aż uzupełnię ubytki. Czy takie nagłe dolanie dużej ilości świeżej solanki nie zaszkodzi bardziej zbiornikowi?

Mam zamiar trochę przemodelować układ skały w zbiorniku, jest jakiś klej którym dało by się bezproblemowo wszystko pokleić skałę pod wodą?

Operacja odbyła by się w jednym dniu.

Opis zbiornika:

• Akwarium 100x50x50 plus sump z prostymi koralami sps/lps, ryb 6 sztuk największa to centropyga bispinosa
  • Filtracja odpieniacz, żywa skała i ceramika
  • Dozowanie wapnia za pomocą reaktora

Macie może jakieś porady/ uwagi do mojego sposobu postępowania?  Pierwszy raz będę przenosić zbiornik i za bardzo nie wiem czy zamierzam iść dobrą ścieżką i chciałbym uniknąć niepotrzebnych wpadek.

Pozdrawiam!

Mateusz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, khazad93 napisał:

Wyłapać ryby, wsadzić do woreczków z wodą z akwarium, tak samo korale wolno stojące,

wydaje mi się, że lepiej wsadzić ryby do 1-2 dużych wiaderek z wodą zamiast do worków będziesz miał większy bufor temperatury i mniej roboty

klejenie dużych konstrukcji pod wodą raczej odpuść

Edytowane przez boo12 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40 minut samochodem , dasz rady. Ja mam za 2 miesiące 1000 km do zrobienia kostka 60x50x50 będę próbował w całości.

Powodzenia i daj znać jak tam przenosiny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli masz mozliwosc ogarnij w nowym miejscu jakas wieksza beczke z cyrkulatorem, zrob kilka podmian i zbieraj wodę - solanki nigdy za wiele, tak samo z osmozą

Na pewno przydalyby Ci sie dodatkowe grzałki

Co do przenosin korali, co na podstawkach spakowalbym w worki, reszta razem ze skała

Ryby - jak ktoś napisal, duze wiadro z przykrywką

Zeby przewiezc wszystko za jednym zamachem potrzebujesz co najmniej busa i sporą ilośc pojemników/wiaderek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, rodzyngit napisał:

Jesli masz mozliwosc ogarnij w nowym miejscu jakas wieksza beczke z cyrkulatorem, zrob kilka podmian i zbieraj wodę - solanki nigdy za wiele, tak samo z osmozą

Jeśli chodzi o stwierdzenie "osmozy nigdy za wiele" zgadzam się w 100%.

Ale jesli chodzi o zbieranie wody z podmian ? ..... Osobiście bym tego nie robił.

Zlewając wodę z akwa uzyskujemy solankę:

1. Bogatą w bakterie

2. Bogatą w nutrieny (zależy od parametrów w akwa, ale nawet jak PO4 i NO3 niskie to i tak woda zawiera zawiesinę materii organicznej).

3. Zubożałą ilość mikro i makro.

Wlewając tę solankę do beczki i zostawiając na kilka-kilkanaście dni (nawet zapewniając ogrzewanie i cyrkulację) stwarzamy warunki całkowicie odmienne niż te w akwa co spowoduje namnożenie się innych szczepów bakterii i utworzenie innych łańcuchów reakcji biochemicznych niż w docelowym zbiorniku. Materia organiczna zawarta w tej wodzie będzie potem ponownie przerabiana w akwarium co spowoduje burzliwsze dojrzewanie. 

Osobiście rozrobiłbym w beczce nową solankę, przewiózł bym tyle wody ile się da i jak najszybciej uruchomił obieg w akwa dobełniając je nową czystą sokanka.

Dojrzewania i tak nie unikniesz, ale to od Ciebie częściowo zależy  (przynajmniej teoretycznie ;)) czy będzie ono mniej lub bardziej burzliwe. 

Ale to są moje przemyślenia i ja bym tak zrobił..... sposobów i metod jest wiele i każda będzie miała swoje plusy i minusy. 

Sam zdecyduj którą drogą pójdziesz. Opisz tylko potem jak postąpiłeś i jak to wyszło.

Edytowane przez Arek77 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.