klon Zgłoś Napisano 14 Marca 2021 Cześć wszystkim. Będę się przeprowadzał do nowego mieszkania , i muszę tam przenieść 400 litrowe akwarium. Chcę przy okazji zwiększyć pojemność do 600 L . Mam zamiar zbierać wodę z podmian i użyć ją w nowym zbiorniku, ale nie wiem jak długo można taką wodę z podmian przechowywać. Czy ktoś to już robił lub wie jak to zrobić? Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 14 Marca 2021 Możesz zbierać wodę śmiało, jeśli w temperaturze pokojowej grzałki nie musi być, daj tylko falownik a nawet dwa. Woda musi się kręcić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klon Zgłoś Napisano 14 Marca 2021 Przy co tygodniowych podmianach po 80L zajmie to 8 tygodni, muszę zorganizować odpowiednio duże pojemniki i pompy . Dzięki za pomoc mam nadzieję że to się uda. Postaram się potem opisać na forum jak to zrobiłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 14 Marca 2021 20 minut temu, klon napisał: Przy co tygodniowych podmianach po 80L zajmie to 8 tygodni, muszę zorganizować odpowiednio duże pojemniki i pompy . Dzięki za pomoc mam nadzieję że to się uda. Postaram się potem opisać na forum jak to zrobiłem. A czemu chcesz cale nowe akwa wypełnić "starą" wodą? Ja bym dał 20 max 30% a resztę uzupelnil nową solanką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 14 Marca 2021 Właśnie nie...tak uważam Jeśli jest to przekładka, a woda w obecnym akwarium jest parametrowo bardzo dobra, to nic innego jak zostawić z 80% reszta może być nowej solanki. Dając nową wodę, i robiąc przekładkę naraża korale na duży szok, temu zaleca się wykorzystać max wody z obecnego zbiornika. Zmniejsza tym również powtórne dojrzewanie zbiornika, przynajmniej łagodniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klon Zgłoś Napisano 15 Marca 2021 Myślę tak jak Beti. Będę miał miesiąc na zdanie starego mieszkania i na przeniesienie korali i ryb do nowego akwarium. Mam nadzieję że na wodzie z podmian i dobrej żywej skale akwarium zdąży dojrzeć w tym czasie, i bezpiecznie przeniosę moich pupili do większego i bezpiecznego zbiornika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coronholio Zgłoś Napisano 16 Marca 2021 (edytowane) A ja Ci powiem z doświadczenia po przesiadce niedawnej że też zbierałem wodę, trzymałem, falowalem cuda na kiju a i tak co miało wyskoczyć to wyskoczyło. Dziś bym chyba dawał starą + świeżą z ATM colony sporo osób tak się przesiada i też ok A mniej zachodu. Poczytaj może to będzie dobra alternatywa Edytowane 16 Marca 2021 przez Coronholio (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klon Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2021 Cześć. Dawno nie wchodziłem na Forum i chcę przeprosić kolegę Coronholio że nie zareagowałem na jego wpis. Więc: Pewnie masz racje że tak czy tak wszystko co ma wyjść i tak wylezie, tylko ze koszty wody z podmian są praktycznie zerowe a za świeżą z ATM trzeba zapłacić. Zawsze mi żal jak muszę wylewać tyle wody do ścieków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach