2 hours ago, =Fresz= said:Już moja sama odpowiedź powinna dać Ci do myślenia co powinnaś zrobić o czym też widzę napisał @norbi2222
czy to mała kałuża czy duży zbiornik to sytuacja podobna, trzeba kontrolować na starcie parametry dużo częściej aż do ustabilizowania
to że same podmiany wystarczą już nie raz pisałem że można włożyć między bajki. Sól którą używasz do podmian jest jedną z najlepszych jak i najdroższych. W dużym akwarium też nic nie kontrolowałaś?
![]()
Kontrolowałam i tutaj też wręcz obsesyjnie kontroluje, ale w dużym nigdy do Ballinga nie dotarłam, miałam tam mnóstwo tyci szczepek SPS-ów które widocznie tyle nie żarły jak ta kałuża, wystarczyły same podmiany przez prawie 2 lata, parametry makro też nie latały jak tutaj góra-dół, stąd też moje zapytania; nie sądzisz, że gdybym była taka wszelko -wiedząca to bym się w ogóle tutaj nie pytała? także bez złośliwości proszę...a zlikwidowałam z powodów finansowych, wspólnik zrobił mnie w ... na pare milionów, trzeba było cały majątek wyprzedawać, kiedyś się wódki napijemy to Ci może opowiem, nie wydaje mi się też żebym była jakoś bardzo niecierpliwa, były parametry w normie przez 1 miesiąc, zaczełam delikatnie sadzić, czy 10 małych szczepek to taki szał, jak widać zdania są podzielone jedni mówią, że obsadzać od początku na maxa inni że po 1 sztuce raz na miesiąc. Na pewno jak każdy uczę się na błędach i teraz do momentu pełnej stabilizacji nic nie dokładam. Ale niech pierwszy rzuci kamieniem kto nigdy żadnych błędów w tej materii nie popełnił
2 hours ago, =Fresz= said:A jeżeli szukasz czegoś co dokładnie dozuje to albo Reef Factory - Dosing pump X3 albo Coral Box WF-04
![]()
Dzięki i to jest dobra porada. Zaraz sprawdzę obie
1 hour ago, Cheilon said:Ja mam z aqua trend doser at1 i jestem zadowolony. Używam też ATI essentials pro, tylko rozcieńczyłem je 1:10, żeby nie lać takich małych dawek - zbierało się powietrze w wężykach.
Dzięki zaraz spradzę