Skocz do zawartości

Historia edycji

Marianna

Marianna

2 hours ago, =Fresz= said:

Już moja sama odpowiedź powinna dać Ci do myślenia co powinnaś zrobić o czym też widzę napisał @norbi2222;) czy to mała kałuża czy duży zbiornik to sytuacja podobna, trzeba kontrolować na starcie parametry dużo częściej aż do ustabilizowania ;) to że same podmiany wystarczą już nie raz pisałem że można włożyć między bajki. Sól którą używasz do podmian jest jedną z najlepszych jak i najdroższych. W dużym akwarium też nic nie kontrolowałaś? :P

Kontrolowałam i tutaj też wręcz obsesyjnie kontroluje, ale w dużym nigdy do Ballinga nie dotarłam, miałam tam mnóstwo tyci szczepek SPS-ów które widocznie tyle nie żarły jak ta kałuża, wystarczyły same podmiany przez prawie 2 lata, parametry makro też nie latały jak tutaj góra-dół, stąd też moje zapytania; nie sądzisz, że gdybym była taka wszelko -wiedząca to bym się w ogóle tutaj nie pytała? ;) także bez złośliwości proszę...a zlikwidowałam z powodów finansowych, wspólnik zrobił mnie w ... na pare milionów, trzeba było cały majątek wyprzedawać,  kiedyś się wódki napijemy to Ci może opowiem, nie wydaje mi się też żebym była jakoś bardzo niecierpliwa, były parametry w normie przez 1 miesiąc, zaczełam delikatnie sadzić, czy 10 małych szczepek to taki szał, jak widać zdania są podzielone jedni mówią, że obsadzać od początku na maxa  inni że po 1 sztuce raz na miesiąc. Na pewno jak każdy uczę się na błędach i teraz do momentu pełnej stabilizacji nic nie dokładam. Ale niech pierwszy rzuci kamieniem kto nigdy żadnych błędów w tej materii nie popełnił ;)

A jeżeli szukasz czegoś co dokładnie dozuje to albo Reef Factory - Dosing pump X3 albo Coral Box WF-04  ;) 

Dzięki i to jest dobra porada. Zaraz sprawdzę obie :)

1 hour ago, Cheilon said:

Ja mam z aqua trend doser at1 i jestem zadowolony. Używam też ATI essentials pro, tylko rozcieńczyłem je 1:10, żeby nie lać takich małych dawek - zbierało się powietrze w wężykach.

Dzięki zaraz spradzę :)

Marianna

Marianna

Już moja sama odpowiedź powinna dać Ci do myślenia co powinnaś zrobić o czym też widzę napisał @norbi2222;) czy to mała kałuża czy duży zbiornik to sytuacja podobna, trzeba kontrolować na starcie parametry dużo częściej aż do ustabilizowania ;) to że same podmiany wystarczą już nie raz pisałem że można włożyć między bajki. Sól którą używasz do podmian jest jedną z najlepszych jak i najdroższych. W dużym akwarium też nic nie kontrolowałaś? :P

Kontrolowałam i tutaj też wręcz obsesyjnie kontroluje, ale w dużym nigdy do Ballinga nie dotarłam, miałam tam mnóstwo tyci szczepek LPS-ów które widocznie tyle nie żarły jak ta kałuża, wystarczyły same podmiany przez prawie 2 lata, parametry makro też nie latały jak tutaj góra-dół, stąd też moje zapytania; nie sądzisz, że gdybym była taka wszelko -wiedząca to bym się w ogóle tutaj nie pytała? ;) także bez złośliwości proszę...a zlikwidowałam z powodów finansowych, wspólnik zrobił mnie w ... na pare milionów, trzeba było cały majątek wyprzedawać,  kiedyś się wódki napijemy to Ci może opowiem, nie wydaje mi się też żebym była jakoś bardzo niecierpliwa, były parametry w normie przez 1 miesiąc, zaczełam delikatnie sadzić, czy 10 małych szczepek to taki szał, jak widać zdania są podzielone jedni mówią, że obsadzać od początku na maxa  inni że po 1 sztuce raz na miesiąc. Na pewno jak każdy uczę się na błędach i teraz do momentu pełnej stabilizacji nic nie dokładam. Ale niech pierwszy rzuci kamieniem kto nigdy żadnych błędów w tej materii nie popełnił ;)

A jeżeli szukasz czegoś co dokładnie dozuje to albo Reef Factory - Dosing pump X3 albo Coral Box WF-04  ;) 

Dzięki i to jest dobra porada. Zaraz sprawdzę obie :)

1 hour ago, Cheilon said:

Ja mam z aqua trend doser at1 i jestem zadowolony. Używam też ATI essentials pro, tylko rozcieńczyłem je 1:10, żeby nie lać takich małych dawek - zbierało się powietrze w wężykach.

Dzięki zaraz spradzę :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.