jacek_kl Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2021 Witam forumowiczów i zwracam się z pytaniem od ponad dwóch miesięcy zaczyna mi lecieć Euphyllia G. Dragon Soul. Mam ją 10 m-cy. Pierwsze dwie główki odpadły od szkieletu i dryfowały polipując w wodzie i teraz widzę, że leci kolejna. Na domiar tego zauważyłem że pęka szkielet. Jeśli chodzi o parametry to są w normie ostatnie ICP robiłem pod koniec grudnia i przekroczeń drastycznych nie było. Dzisiaj zrobiłem testy Hankami kH 7,5. PO4 0,02, Ph badane sondą jak co dzień, rano 7,78 po południu 8,12, Ca 418. Stront i jod dawkuję, zasolenie 1025, temp. 25 st. skoków nie ma Chelmona i borsuka nie mam, krewetki na aipitazję nie zauważyłem by się kręciły koło niej. Robaczków czerwonych nie widzę. Szukam przyczyny i już sam nie wiem o co chodzi. Może ktoś miał podobny problem i znalazł jakieś rozwiązanie. Będę wdzięczny za wszelkie rady. Pozdrawiam Jacek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2021 A może coś takiego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek_kl Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2021 dziękuję. A czy ktoś z forumowiczów dipował Euphyllie po rozpuszczeniu tabletki na robaki dla psa. Gdzieś kiedyś taki wątek na forum amerykańskim widziałem i nie pamiętam dawkowania i czasu moczenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
berklej Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2021 nie napisałeś o No3, sądząc po niskim Po4 i widocznym cyjano na jednym zdjęciu uważam, że to wina zagłodzenia. Jeśli już chcesz w czymś kąpać to kup erytromycynę 50mg/1 litr Cytuj początek 300 l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek_kl Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2021 2 godziny temu, berklej napisał: nie napisałeś o No3, sądząc po niskim Po4 i widocznym cyjano na jednym zdjęciu uważam, że to wina zagłodzenia. Jeśli już chcesz w czymś kąpać to kup erytromycynę 50mg/1 litr No3 zawsze miałem niskie 2-5 max bo stosuję Zeo Mix i Nitraphos minus a one trzepią jedno i drugie. Ja podejrzewam pasożyta w typie bobbit worm, a nie mogę ciąć na plasterki zwierzaka. Erytromycyna to antybiotyk i nie zadziała na robala, a ludzie w USA stosują tabletki dla psa na pasożyty lecz nie znam dawkowania pamiętam, że krótko trzeba moczyć 2-3 min Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gapapiuntka Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2021 Witam, mam ten sam problem https://iv.pl/image/GtlMRi1 pomocy Kto jest z okolic Torunia (ja jestem z Lipna woj kuj-pom) i mógłby mi pomoc w parametrach. Oczywiście nie liczę na charytatywną pomoc. Napewno się dogadamy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek_kl Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2021 53 minuty temu, gapapiuntka napisał: Witam, mam ten sam problem https://iv.pl/image/GtlMRi1 pomocy Kto jest z okolic Torunia (ja jestem z Lipna woj kuj-pom) i mógłby mi pomoc w parametrach. Oczywiście nie liczę na charytatywną pomoc. Napewno się dogadamy Kup ICP np AF wyślij wodę do badania ICP zasugeruje Ci jakie masz braki i przekroczenia i co należy zrobić. Opanujesz w ten sposób parametry. A później odpowiednie dokarmianie i kontrola całości i będzie git. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach