mem_phis Zgłoś Napisano 25 Lipca 2021 Czy ktoś z nich korzystał? Kiedyś używałem i były w miarę bezzapachowe. Ostatnio zwrocilem banke 4l, zamówiłem z innego sklepu i jest to samo. Śmierdzą strasznie. Myślicie, że to normalne i można z nich bezpiecznie korzystać? Czy jednak coś z nimi nie tak i lepiej ich nie używać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mem_phis Zgłoś Napisano 26 Lipca 2021 Wczoraj sprawdzilem po4 hanka. Było 0,13 - sporo. Wlalem trochę tych bakterii, dzisiaj zrobilem pomiar 0,15 :/ czy to znaczy, że bakterie nie działają (sa martwe) czy to nic nie znaczy może ma ktoś mikroskop i bym wysłał probke żeby sprawdzić czy żyją, ruszają się ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chris_ek Zgłoś Napisano 27 Lipca 2021 7 godzin temu, mem_phis napisał: to nic nie znaczy Przeczytałem ulotkę tych bakterii i nic tam nie znalazłem o wpływie na PO4 Cytuj https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mem_phis Zgłoś Napisano 27 Lipca 2021 tak tak, bardziej chodzilo mi o to, ze jezeli sa martwe (stad ten zapach) to wlasnie dolalem do zbiornika 300ml odpadow zamiast "ekipy czyszczacej" i stad ten wzrost PO4 - zbedna materia organiczna. Zakładam, że żywe bakterie nie powinny mieć negatywnego wpływu na PO4. Oczywiscie to moze byc tylko przypadek nie zwiazany z faktem dolania bakterii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chris_ek Zgłoś Napisano 27 Lipca 2021 Microbe Lift Special Blend też śmierdzą okrutnie a raczej działają. Napisz do producenta i będziesz miał informację z pierwszej ręki. Cytuj https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mem_phis Zgłoś Napisano 27 Lipca 2021 kiedys pisalem i nie odpisali. Jak reklamowalem to powiedzieli ze tak ma byc. Wiec kupilem to samo, tylko w opakowaniu 250ml zamiast 4l i wyslalem do sprzedawcy jedno i drugie zeby sobie porownal. W malej butelce, byly prawie bezwonne, w bance 4l bylo je czuc jak byla zakrecona - po tym (i lekkim straszeniu ) kase zwrocili. Tym razem jest troche lepiej - ale dalej niezle smierdza. Wiec pytanie, jakim sposobem ten sam produkt moze i smierdziec i byc bezzapachowy ? Na bakterie poszlo 300zl i co teraz - lac czy nie lac ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mem_phis Zgłoś Napisano 29 Lipca 2021 Po tym jak mi znacząco skoczylo po4 w zbiorniku postanowiłem zrobić test - tylko nie wiem czy założenia mam słuszne. W 2 zbiorniku po4 jest 0.00 (wcześniej było 0.03, teraz nie ma tam ryb, więc chyba możliwe), dolale. 300ml tych bakterii. No i pytanie, czy jeżeli jutro zrobię test, i po4 wyjdzie powyzej 0, to znaczy że sa padniete (dodalem martwa materie organiczna - jedzenie) czy nawet jeżeli tak wyjdzie to nic nie znaczy? Bakterie się niby daje żeby obnizaly nutrienty a nie je dodawaly do systemu ? Czy źle myślę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mem_phis Zgłoś Napisano 31 Lipca 2021 No to już po tescie. Po4 wyszło 0.0, znaczy się, że nie wiadomo czy dzialaja, ale nie szkodza i to nie one przyczyniły się do wzrostu po4 w zbiorniku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach