IceBreen Zgłoś Napisano 26 Lipca 2021 Witam! Ostatnio przydarzyło mi się że podczas burzy wywaliło mi prąd i na szczęście tylko 3 godziny go nie było i tak się zastanawiałem co można zrobić w takiej sytuacji skoro koralowce bez cyrkulacji to tak srednio mogą oddychać. Ja przez 3 godziny machałem sitkiem żeby stworzyć ten ruch wody. A co wy robicie gdy nie ma prądu bo przyznam że to machanie nie jest najlepszym wyjściem Pompa usb? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 27 Lipca 2021 5 godzin temu, IceBreen napisał: Ja przez 3 godziny machałem sitkiem żeby stworzyć ten ruch wody. A co wy robicie gdy nie ma prądu bo przyznam że to machanie nie jest najlepszym wyjściem Gratuluję, zafundowałeś rybom fajny stres - co również zwiększa pobór tlenu A rozwiązanie? Jeśli blok, to ups i akumulatory, jeśli domek to agregat. Sama pompa to pikuś, podstawą jest tu odpieniacz i obieg. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
benua Zgłoś Napisano 27 Lipca 2021 U mnie po ostatniej burzy w Płocku prądu nie było 3 ! dni. Pierwszą dobę przeżyłem na Upsie i aku - działał od 23.30 do 20 następnego dnia. Potem tylko agregat mnie uratował ....ku uciesze sąsiadów .Oczywiscie pobór prądu ograniczony do niezbędnego minimum - obieg, cyrkulacja, odpieniacz co jakiś czas, kontrola Kh. Obyło się bez strat (póki co) a mam kilkanaście acropor. Nigdy nie miałem takiego długiego zaniku prądu , tak więc widać ze Ups i dobry akumulator to podstawa - daje czas na reakcje. Cytuj Szkło Reefmax;odpieniacz Hydor Slim Skim 135; obieg - firmware; cyrkulacja - Jebao rw4 + jvp 100; oświetlenie t5; skała - Real Reef Rock 15 kg + żywy piasek 4,5 kg Natures Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
IceBreen Zgłoś Napisano 27 Lipca 2021 (edytowane) Ryb nie posiadam i odpieniacza też nie (chwilowo bo szukam małego modelu oto tylko 49l) Edytowane 27 Lipca 2021 przez IceBreen (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
IceBreen Zgłoś Napisano 27 Lipca 2021 Ale myślę że skoro na samym początku akwarium chodziło bez skimmer tylko na kaskadzie to ups się śpisze jak sama kaskada będzie chodzić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach