chris_ek Zgłoś Napisano 17 Września 2021 Dzisiaj zobaczyłem jakiś brązowy glut na brzegu jednej z Micromuss. Przedmuchałem i pokazał się szkielet. Zachodzę w głowę co się mogło stać (wczoraj cały dzień mnie nie było) i jedyne co mi przychodzi go głowy to że została poparzona przez Rhodactisa. Inne Micromussy obok normalnie się pompują. Poniżej zdjęcie na szybko jak to wygląda Pytanie co w takim przypadku mogę jeszcze zrobić? - już ją przeniosłem w inne miejsce z dala od innych korali. I czy tama mała główka jest bezpieczna czy jak poleci cała tkanka dużej to potem przeniesie się na małą? Cytuj https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chris_ek Zgłoś Napisano 18 Września 2021 Dzisiaj wyglądała gorzej i wygląda na to że przeniosło się na tą mniejszą. Zrobiłem dipowanie. Cytuj https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
romi Zgłoś Napisano 20 Września 2021 Wygląda mi to na Brown Jelly.Wysłane z mojego CPH2025 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chris_ek Zgłoś Napisano 20 Września 2021 3 godziny temu, romi napisał: Wygląda mi to na Brown Jelly. Też zastanawiałem się czy to czasem nie to ale: - zdmuchnąłem część zainfekowanej tkanki w akwarium i na żadnym innym koralu się nie pojawiłe - wyjmowałem go do dipowania i nie poczułem jakiegoś smrodu - choć muszę przyznać, że specjalnie też go nie wąchałem Sam nie wiem do końca jaka była przyczyna. Tak czy inaczej koral nie przetrwał Cytuj https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
romi Zgłoś Napisano 20 Września 2021 To teraz obserwuj czy coś się będzie dalej działo.Wysłane z mojego CPH2025 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
berklej Zgłoś Napisano 20 Września 2021 4 godziny temu, romi napisał: Wygląda mi to na Brown Jelly. Wysłane z mojego CPH2025 przy użyciu Tapatalka zdecydowanie nie to, Brown Jelly nie jest chorobą więc nie może być przyczyną zejścia Twojego korala. Trudno jednoznacznie odpowiedzieć dlaczego umiera. Powodów jest cała masa od złych parametrów przez infekcje po fragowaniu po niewłaściwe oświetlenie. Czasem tak jest z acanami że jedne pocięte chcą pęknąć tak są na pompowane inne obok nietknięte zaczynają lecieć. Bywa, że kąpiele w kilku różnych dipach nic nie pomagają dopiero dettol zatrzymuje umieranie. Kupując małe szczepki należy liczyć się w początkowym okresie z ryzykiem zgonu koralowca. Cytuj początek 300 l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chris_ek Zgłoś Napisano 20 Września 2021 Wszystkie Micromussy są u mnie już od dwóch miesięcy więc nie to, że zaraz po fragowaniu. Natomiast fakt, że wszystkie to malutkie szczepki. 24 minuty temu, berklej napisał: Bywa, że kąpiele w kilku różnych dipach nic nie pomagają dopiero dettol zatrzymuje umieranie Stosowałeś ten specyfik? Cytuj https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
berklej Zgłoś Napisano 21 Września 2021 tak ostatnio właśnie acana mi leciała i nic nie chciało zatrzymać, dopiero po dettolu stanęło Cytuj początek 300 l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 21 Września 2021 42 minuty temu, berklej napisał: tak ostatnio właśnie acana mi leciała i nic nie chciało zatrzymać, dopiero po dettolu stanęło Dettol w jakiej formie i gdzie kupujesz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
berklej Zgłoś Napisano 21 Września 2021 (edytowane) kupiłem na allegro Edytowane 21 Września 2021 przez berklej (wyświetl historię edycji) Cytuj początek 300 l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach