norbi2222 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2022 Tak jak sądziłem, białe światło masz skręcone do minimum, a koralowce są dość nisko i w zbiorniku jest ciemno. Ustaw lampy tak, żeby chociaż przez cztery godziny na cykl dzienny świeciły pełną mocą we wszystkich kanałach. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel7811 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2022 Mam 4 radiony pro i 1x blue. W związku z tym pojawiły się dwa ustawienia AB+. Wersja z pro ma biele ustawione na 24% a blue biały zimny na 100%. Włączyłem to drugie i zrobiło się zdecydowanie jaśniej ale seriatopora caliendrum zaczęła tracić tkankę a acropora obok zbielała w jedną dobę wiec wróciłem do poprzednich ustawień. Z kolei atlantic świeci wszystkimi kanałami równo. Trochę musiałem ograniczyć 1 i 2 bo za dużo białego ciepłego światła. Jedni mówią, że białe jest potrzebne inni, że nie. Głęboko penetruje tylko niebieskie. Co do ilości światła. Może względem całego zbiornika jest mało. Ale korale bezpośrednio np pod atlantikiem i tak nie będa miały wiecej światła. 4 minuty temu, norbi2222 napisał: Tak jak sądziłem, białe światło masz skręcone do minimum, a koralowce są dość nisko i w zbiorniku jest ciemno. Ustaw lampy tak, żeby chociaż przez cztery godziny na cykl dzienny świeciły pełną mocą we wszystkich kanałach. Dlaczego każdy z fabrycznych programów Radiona pro ma skręcone białe na 25%?? Czytałem też, że czerwone też nie pomaga Milka tak wygląda od 4 miesięcy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2022 A czy nie powinno zacząć się od podniesienia zasolenia, zanim zacznie się zwiększać światlo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rezus Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2022 A czy nie powinno zacząć się od podniesienia zasolenia, zanim zacznie się zwiększać światlo?Możesz rozwinąć? Ciekaw jestem Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka Cytuj Zbiornik 150x50x60 450l sump 211l.obieg maxspect 10000 l/h, cyrkulacja 2x sow8 8000l/h, maxspect mjk4 15000l/h. Lampa 300w led 2x t5 54w 2x orphek blue sky. Filtracja: 40kg mixu suchych skał, 10kg żywej w sumpie, 4kg Kulek maxspect i 3l life bio fil w reaktorze, buble King 250. Balling ati pro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel7811 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2022 A jak to w końcu jest z tym białym światłem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2022 36 minut temu, Rezus napisał: Możesz rozwinąć? Ciekaw jestem Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka @Pawel7811 pisał, że zasoleniecw akwa wynosi 32-33 ... domyślam się, że chodzi o g/l..... wg mnie to dolna granica normy. Tak więc dobrze by było podnieść do średniej ok 35. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel7811 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2022 24 minuty temu, Arek77 napisał: @Pawel7811 pisał, że zasoleniecw akwa wynosi 32-33 ... domyślam się, że chodzi o g/l..... wg mnie to dolna granica normy. Tak więc dobrze by było podnieść do średniej ok 35. Czyli 1.024 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2022 W dniu 26.01.2022 o 21:46, Pawel7811 napisał: Czyli 1.024 32 ppt daje gęstość ok 1,022 w temperaturze ok 26°C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel7811 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2022 Witam, W zał. ICP Triton. Znacznie przekroczony Zn i Ba. Czy to może być powodem?? Zn - 0,031mg/l a Bar - 0,159mg/l. Normy wg tritona odpowiednio Zn - 0,005mg/l a Bar 0,010 mg/l P - February 9, 2022 (B-oGnq2w) (1).pdf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach