Bocian Zgłoś Napisano 30 Listopada 2021 (edytowane) Pozdrowienia! Glony w akwarium mocno atakują. Przednią szybę trzeba czyścić każdego dnia, skały i piasek całe zielone. No3 niecałe 2 a Po4 niewykrywalne. Prawdopodobnie dzieje się tak dlatego, że całe No3 i Po4 są na bieżąco zjadane przez glony. I tu moje pytanie. Czy w takiej sytuacji stosowanie ww preparatu ma sens i czy osłabi on ataki glonów czy daje on coś tylko przy większych stężeniach No3 i Po4? btw. wiem, że wódka i VSV to to samo i taniej Edytowane 30 Listopada 2021 przez Bocian (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 30 Listopada 2021 Bakterie stanowią konkurencję dla glonów więc nic nie stanowi przeciwko aby przy niskich nutrienach dozować małe ilości pożywki.....ale. w przypadku Twojego akwarium na niecałe 4 miesiące od zalania.... moim zdaniem jest za wcześnie. Wystartowałeś na naturalnej (przynajmniej z wygladu) skale. W niej jest dużo martwej materii organicznej (w tym węgla) nic dziwnego, że rosną glony. One nutrieny biorą ze skały, dlatego rosną I jest to normalne. Masz w akwa proste korale (z tego co pamiętam) .... uzbroj się w cierpliwość, pinuj aby glony nie pokryły korali, zastosuj dobrą filtrację mechaniczną i czekaj. Glony zjedzą ze skały co do nich należy i znikną. Może to potrwać jeszcze kilka tygodni ale powinny ustąpić. Uważam, że dozowanie dodatkowo pożywki dla bakterii na tym etapie dojrzewania nie jest wskazane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bocian Zgłoś Napisano 30 Listopada 2021 Zrobię jak radzisz. Ewentualnie wznowię temat w styczniu jeśli nic się nie zmieni. Dzięki! Btw. będę musiał zaktualizować trochę wątek mojego zbiornika, bo troszkę się zmieniło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach