Skocz do zawartości

Historia edycji

katani

katani

Pytanie, jakie korale będziesz miał. Zakładam, ze SPS na pewno wjadą. Przy takiej długości to tylko MP60 da radę. Może jakieś wielkie Tunze. I jest ryzyko, że z jednej strony będzie majtać koralami a na końcu będzie lekko dmuchać.

Górą dałbym dwa x MP60, dołem 2x MP40. I praca na przemian, żeby raz wir szedł górą i wracał dołem, a raz szedł dołem i wracał górą.

Pomyśl o skale ustawionej ażurowo, tak jak ma @J@cekWro. Jacek też się męczył z cyrkulacją w długim akwarium. Nie pamiętam, czy rozwiązał problem u siebie.

Rurę powrotu obowiązkowo na drugi koniec przy takiej długości.

4 godziny temu, harnas napisał:

Widzialem kiedys zdjecie na sieci z Gyro umieszczonym na wzmocnieniu akwarium. To byloby rozwiazanie kompromisowe tylko czy to nie byloby za blisko powierzchni wody ? Czy w takim wypadku bedzie zaciagac powietrze z powierzchni ? Nie mam doswiadczenia z Gyro bo jak mialem poprzednie akwarium to ich nie bylo na rynku. 

Ja mam gyre XF350 jakieś 7 cm pod powierzchnią. Cały czas robią się wirki, ale tylko czasem zaciągnie powietrze. Żeby nie zaciągało powietrza musiałbym dać stateczniki kierunkowe (są dostępne w FX 350) Wtedy można dać pompę pod samą powierzchnię. Inaczej będzie ssać powietrze.

Tu masz jak się wirek robi, ale nie dochodzi do pompki.

Inked20211208_112616_LI

katani

katani

Pytanie, jakie korale będziesz miał. Zakładam, ze SPS na pewno wjadą. Przy takiej długości to tylko MP60 da radę. Może jakieś wielkie Tunze. I jest ryzyko, że z jednej strony będzie majtać koralami a na końcu będzie lekko dmuchać.

Górą dałbym dwa x MP60, dołem 2x MP40. I praca na przemian, żeby raz wir szedł górą i wracał dołem, a raz szedł dołem i wracał górą.

Pomyśl o skale ustawionej ażurowo, tak jak ma @J@cekWro. Jacek też się męczył z cyrkulacją w długim akwarium. Nie pamiętam, czy rozwiązał problem u siebie.

Rurę powrotu obowiązkowo na drugi koniec przy takiej długości.

3 godziny temu, harnas napisał:

Widzialem kiedys zdjecie na sieci z Gyro umieszczonym na wzmocnieniu akwarium. To byloby rozwiazanie kompromisowe tylko czy to nie byloby za blisko powierzchni wody ? Czy w takim wypadku bedzie zaciagac powietrze z powierzchni ? Nie mam doswiadczenia z Gyro bo jak mialem poprzednie akwarium to ich nie bylo na rynku. 

Ja mam gyre XF350 jakieś 7 cm pod powierzchnią. Cały czas robią się wirki, ale tylko czasem zaciągnie powietrze. Żeby nie zaciągało powietrza musiałbym dać statczniki kierunkowe (są dostępne w FX 350) Wtedy można dać pompę pod samą powierzchnię. Inaczej będzie ssać powietrze.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.