Skocz do zawartości
Qbab

przed wyjazdem do Egiptu

Rekomendowane odpowiedzi

wiem że sporo osób wybiera się na nurkowanie do Egiptu w tym roku. Szkoda taką okazję przegapić i nie pofocić. Są oczywiście wśród nas tacy co to nie mają z tym problemu (vide foty kivi'ego i smk), jednak sporo osób może mieć problemy głównie sprzętowe.

Zrobiłem ostatnio przegląd sklepów (bo sam chciałem kupić) i znalazłem ciekawą opcję. W fotojokerze jest obudowa do aparatu HPR818 i R817 (pasują oba) za 99 zł pozwalająca na pracę do 40 m, niestety ten sam fotojoker sprzedaje te aparaty za jakieś kosmicnae pieniadze, za to w vobisie dopadłem takiego R818 za 499 zł :D i w ten sposób można mieć komplet za 598 zł :D

to chyba w tym momencie najtańszy sprzęt tej klasy na rynku. Niestety trzeba się spieszyć bo zasoby się kończą (mnie musieli sprowadzać do Krakowa).

Sam aparat testuję (bo jakie opinie są o HP to wiemy) ale jak na razie pozytywnie mnie zaskakuje :)

no cóż - niedługo pojadę nad jakąś polską wodę to sprawdzę jak foci pod "prawdziwą" wodą (bo w wanie to już wiem :D)

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kuba zapodaj na forum wyniki testow, bo opcja jest co najmniej ciekawa.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko postaram się w tym tygodniu cyknąć coś pod wodą to pokażę :) - zależy od czasu.

A sam aparat nad wodą jest ok. nadaje się do takiego "turystycznego" focenia całkiem dobrze - ma kilka mankamentów (np. srednio wygodne menu - ale ja jestem przyzwyczajony do kółek więc jestem średnio obiektywny :D ) ale za tą cenę sam wiesz :D

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem jednak dzisiaj ponurkować pomimo kiepskiej pogody. Pojechałem na dwa jeziora Junikowo i leżące nieopodal Lubiwiec Z brzegu woda wyglądała obiecująco. na Junikowie możliwie było do 2m na Lubiwcu może ok.1m. Niżej już pływały jakieś drobiny , które na fotkach widać. Aparat pod wodą, jeżeli chodzi o dostęp do funkcji, sprawuje się dobrze, wszystkie przyciski działają bez zarzutu. Aparat nie posiada wizjera, tak więc podgląd możliwy jest tylko przez ekran, który pod woda jest bardzo czytelny.

Do robienia zdjęć używałem latarki halogenowej, ale była słabo naładowana i dawała bardziej żółtawe światło. Używałem też wbudowanej lampy błyskowej zasłoniętej mleczną klapką. I tu jestem mile zdziwiony. Lampa nie przepala i jest pomocna na małe odległości. Dzisiaj zrobiłem ok.200 zdjęć z tego 95% z lampa błyskowa , nakręciłem też 20sek. film pod wodą zanim padła bateria. Bateria jest niestety nietypowa , czyli płaska , nie żadne paluszki , które można wymienić. Jednym zdaniem , na nurkowanie w Egipcie, Turcji czy Norwegii aparat jest w miarę, na nasze wody po dwóch nurkach się nie spisał. To zapewne wina wody. gdyby była przejrzysta , było by lepiej. W poniedziałek chcę jechać na Tuczno lub Winnągórę. Ciekawe jak będzie na większej głębokości , gdzie jest ciemno , ale woda jest bardziej klarowna. Doładuje do tego czasu halogen. Bo tutaj dominował zielony kolor. W sumie za taka cenę....:)

Ładowarka aparatu jest z taka dziwna podstawką i akumulator ładuje się w aparacie. nagrzewa się przy tym mocno. To mnie dziwi. Przez podstawkę jest także połączenie z komputerem. Oczywiście można wyjąć kartę SD i bezpośredni zgrać z karty do komputera. Brak jest polskiej instrukcji. Nagrywa filmy z dźwiękiem.

akwa 330 l małosolne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za relację, moją niestety wcięło po awarii forum :)

dlatego wstawię jeszcze raz foty.

to co napisałeś zgadza się z moimi obserwacjami, z jednym wyjątkiem - lampą :) ja robię sobie dodatkowy rozpraszacz bo przy makro strasznie kierunkowo daje i mocne cienie wychodzą.

214-31399.jpg

214-31400.jpg

kivi coś pisał o mokrym konwerterze szerokokątnym - na jaki gwint jest? bo może sobie dokleję pierścień do obudowy tak by go można było mocować co mogło by dodatkowo ułatwić zakładanie rozpraszacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gwinty są różne. Konwertery mokre są dedykowane do konkretnych obudów. Te o wiekszych średnicach (jak np. do olka 7070) są dość drogie. Ale takie do aparatów ze szkłem wielkości paznokcia, można czasem tanio kupić na ebayu. Myslę, że przy odrobinie szczęścia upgrade obudowy mógłby sie udać.

370L 2xT5-54W cyrk- 8000l/h foto: http://www.nano-reef...e=gallery&f=716

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.