GluOn Zgłoś Napisano 14 Marca 2022 Coś dolega mojemu Rhodactis... :/ Mam je juz jakieś 2 miesiące, kilka sztuk, do tej pory miały się dobrze, super się pompują itd. Parę dni temu jeden z korali zaczął kiepsko wyglądać, nie za bardzo się pompował, za chwilę podobnie druga główka, dziś widzę że jeszcze kolejna. Coś niedobrego się dzieje. Przyjrzałem się dokladniej. Nie wiem czy na zdjęciu jest to widoczne, ale na oko wygląda to tak jakby w centrum korala pojawiało się coś w rodzaju małej kępki pleśni, która się z dnia na dzień powiększa. Dodam jeszcze, że parę tygodni temu coś podobnego załatwiło mi Duncanopsammia, obawiam się że to może być to samo. Jak widać w akwarium walczę z miksem Dino + cyjano (aż się przeraziłem jak to na zdjęciu wygląda!) Czy to ma związek z tym co dzieje się z koralem? W obiegu jest węgiel, bo wiem że Dino wydziela toksyny. Załączam foto gdzie widać zaatakowane główki. Z góry wielkie dzięki za sugestie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz77 Zgłoś Napisano 15 Marca 2022 Podejrzewam że zaatakowały go cyjanobakterie.przynajmniej tak mi to wygląda na zdjęciu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GluOn Zgłoś Napisano 15 Marca 2022 Nie wiedziałem że może być taka interakcja. Tutaj inna główna. Zdjęcie sprzed chwili :-( Gdzieś czytałem, że można korale próbować ratować od infekcji za pomocą kąpieli w rozcieńczonym płynie Lugola. Czy ktoś to może potwierdzić?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chris_ek Zgłoś Napisano 15 Marca 2022 53 minuty temu, GluOn napisał: Gdzieś czytałem, że można korale próbować ratować od infekcji za pomocą kąpieli w rozcieńczonym płynie Lugola. Czy ktoś to może potwierdzić?? Owszem, są nawet dipy na bazie jodyny ale moim zdaniem powinieneś bardziej skupić się na walce z plagami plus odsysanie dino/cyjano ze skał obok a te korale powinny sobie poradzić. Cytuj https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach