GluOn Zgłoś Napisano 29 Marca 2022 Coś siedzi mi na koralach od spodu, widoczne to jest w trakcie karmienia, kiedy się zawijają na parę minut. Przezroczyste, płaskie, długość coś ok 2-4 mm, w kształcie ścigacza kosmicznego (albo skóry niedźwiedzia)... Widać na oko jak się przemieszczają. Pożyteczne? A może bać się? Ktoś wie co to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robin_PL Zgłoś Napisano 29 Marca 2022 To szkodnik, który żeruje na koralowcach. Poszukaj "flatworm" w google. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GluOn Zgłoś Napisano 30 Marca 2022 Dzięki za pomoc! Wychodzi na to, że dobrze że zapytałem bo już jakiś czas je obserwuję i na pozór nie wyglądały groźnie... :/ Wprowadziłem do obsady Halichoeres Chrysus, będę obserwował co się będzie działo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 30 Marca 2022 najlepiej wyciągnij korale i dipuj w levamisol, ale są też inne preparaty na wirki. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GluOn Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2022 (edytowane) Przyniosłem tego Chrysusa, wrzuciłem do akwarium po czym ślad po nim zaginął... Już w zasadzie było po żałobie, a tu dzisiaj patrzę a koleś w najlepsze sobie pływa :-) Tydzień w żwirku siedział! Levamisol jest w planie jeśli natura nie da rady. Dzięki za poradę! Edytowane 4 Kwietnia 2022 przez GluOn (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach