a_spisak Zgłoś Napisano 30 Marca 2022 Witam grupowiczów Posiadam dolewkę grawitacyjną przy kostce 60 dolewka jest zalewana RO i regularnie tworzy mi się glon na dnie tego zbiornika. Pytanie moje jest czy to w niczym nie przeszkadza , że jednak lepiej było by wyczyścić ten zbiornik. Biorąc pod uwagę jaki jest dostęp do środka ,może coś polecicie czym poza kwaskiem cytrynowy ,woda z octem można to wyczyścić Proszę o jakieś sugestie jak rozwiązać moją zagadkę ;))))) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 30 Marca 2022 Glony rosną w dolewce? Ja rozumiem, że w chemicznie prawie czystej wodzie węgiel weźmie się z CO2 w powietrzu, azot z powietrza, ale glony to rośliny i potrzebują znacznie więcej niż azot i węgiel. Ja wiem, że w dolewce może pojawić się z czasem glut bakteryjny, membrana coś puszcza, kurz z powietrza bakteriom wystarczy. Ale glonom? Poza tym glony potrzebują światła. Oświetlasz dolewkę? Jaki masz TDS? Kiedy prefiltry, membranę, i żywicę wymieniałeś? Przy dolewce grawitacyjnej ważna jest precyzja zaworka, glony mogą się odrywać i przytykać. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
a_spisak Zgłoś Napisano 30 Marca 2022 W sumie chodzi o dolewkę jak w załączniku na dnie zbiornika wygląda mi to na glony może się myślę wiec dlatego proszę o pomoc co z tym zrobić jak wyczyścić. Jak wcześniej leje tam tylko RO wiec nic nie powinno się wytrącać. Może ktoś poradzi jak wyczyścić ten zbiornik i czym poza metodami opisanymi jw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 30 Marca 2022 Umyj go normalnie płynem do naczyń, porządnie wypłucz i tyle. To wygląda na jakiś kurz/ osad + glut bakteryjny. Możesz go okleić czymś nieprzenikliwym dla światła od spodu. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wojtas82 Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2022 Dolewka zasysa wodę z akwarium. Zmierz TDS-em, wtedy zrozumiesz skąd glony. Umyj dolewkę raz na tydzień i problem rozwiązany. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach