jkk Report post Posted May 12 (edited) Hej, Wczoraj zakupilem zółtego Chrystusa, zaadaptowałem go metodą kropelkową przez ok. 1h i 3 wymiane wody. Wczoraj rybka niesmiało pływała i na wieczor zakopała sie w piasku - wystawał tylko kawałek ogona. Niestety dzis znalazlem rybę leżaca na boku, widać ze oddycha i sporadycznie rusza płetwą. Czy mozna jej jakoś pomóc? Wyłaczylem nawet cylkulator zeby nie rozdmuchiwał jej po baniaku. W zbiorniku mam: Babka piaskowa Błazenki x 2 Salaris Krewetka oraz kilka ślimaków. Korale i reszta ryb wyglądaja dobrze, przed zakupem ryby sprawdziłem NO2 i było 0. Mam.wrazenie że ryba ma nadgryziony ogon, ale nie wiem.czy tak.wyglada vo jedt zwiniety czy cos sie stało. Edited May 12 by jkk (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Arek77 Report post Posted May 12 10 minut temu, jkk napisał: Niestety dzis znalazlem rybę leżaca na boku, widać ze oddycha i sporadycznie rusza płetwą. Czy mozna jej jakoś pomóc? Małe szanse na uratowanie tej rybki... Jeśli masz jakieś pudełko z dziurkami....coś ala kotnik, to możesz próbować ją tam umieścić wybierając miejsce o umiarkowanym przepływie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jkk Report post Posted May 12 A dosypac jej tam piasku? Co moze być przyczyna takiego zachowania? Kotnika niestety nie mam, jedyne co mi przychodzi do glowy to umieszczenie jej e siatce na ryby... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Arek77 Report post Posted May 13 8 godzin temu, jkk napisał: Kotnika niestety nie mam, jedyne co mi przychodzi do glowy to umieszczenie jej e siatce na ryby Jeśli jest na tyle duża.... powinna mieć co najmniej 1 dm3. 8 godzin temu, jkk napisał: A dosypac jej tam piasku? Jeśli to możliwe to możesz umieścić jakiś mały pojemnik,z piaskiem np plastikowy kubek. 8 godzin temu, jkk napisał: Co moze być przyczyna takiego zachowania? Przyczyn może być wiele.... Może salaris go poturbował. Strasznie związany z transportem, że zmianą parametrów, otoczenia itp Miałem podobnie....po zakupie Anthiasów - jedna sztuka padła po kilkunastu godzinach (miała podobne objawy) mimo, że zaraz po wpuszczeniu do zbiornika wydawało się, że wszystko jest ok. Tak samo z " doktorkami". Dopiero trzecia sztuka przetrzymała aklimatyzacji i żyje do dziś. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jkk Report post Posted May 13 Niestety ale ryba odeszła na wieczną rafe. To salaris jest takim złosnikiem? Wygląda na mile stworzenie, siedzi tylko na skałce. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Arek77 Report post Posted May 13 1 godzinę temu, jkk napisał: To salaris jest takim złosnikiem? Wygląda na mile stworzenie, siedzi tylko na skałce. Mam salarisa i esceniusa bicolor. Widać, że się nie lubią, ale raczej nie walczą tylko od czasu do czasu się straszą, a tak na codzień omijają się szerokim łukiem. Jakiej wielkości masz akwa? Quote Share this post Link to post Share on other sites
jkk Report post Posted May 13 250L na początku babka mi się nie dogadywała z Salarisem a teraz mam wrażenie że to najlepsi kumple. Quote Share this post Link to post Share on other sites