RoN_01 Report post Posted June 10 Hej Mam mały dylemat z przeniesieniem akwarium do nowego mieszkania. Mam działające akwarium w domu (stare 200l) i z niego zabieram wszystko do nowego 300l . Światło, odpieniacz, cylkulator, pompa obiegowa, skalę korale ryby. W nowym mieszkaniu mam tylko szkło z sumpem i pompa obiegowa by się znalazła. Nazbierałem sobie trochę wody z podmian. I dylemat mam z odpaleniem. Wiem że na raz jak przeniose wszystko to moga być straty ale jak zaleje woda nowe akwarium i wyciągnę nie obrośniętą skalę której jest mało na powiedzmy dwa tygodnie to w starym akwarium raczej z piachu wydostanie się sporo syfu i nie wiem czy to bardzo nie wpłynie na kondycję korali które zostaną. Kolejnym problemem jest czas bo mam na przeniesienie akwarium 2 tygodnie. Nawet jak z tą małą ilością skały jakoś pójdzie dojrzewanie to jak dołożę pozostała skalę to zacznie się wszystko od nowa no i układanie skały było by łatwiejsze bez wody. Tylko że są obrośnięte kolarami no i też lipa ale jakoś na szybko by się może udało nie mam też zaufanej osoby aby komuś oddać taka ilość korali na przechowanie przez miesiąc. Te ze skały jak padną to jakoś przeżyje Poradzicie jak rozwiązać ten problem Quote Share this post Link to post Share on other sites
Signarus Report post Posted June 10 Ja przenosiłem całość z 250 do 375l na 1 strzał. Miałem ten + ze przenosiłem w obrębie jednego mieszkania 2 poziomy do dołu. przeniosłem wszystko bez piasku i resztę sikałem świeżej solanki ze strat to padły mi 2 najlepsze Acry (te najbardziej wymagające) Piasek dodałem po 3mc w małych ilościach jak już miałem pewność ze się ustabilizowało A i jeszcze dodawałem dziennie bakterie przez 2 tyg Quote Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF http://nano-reef.pl/...us/page__st__60 Share this post Link to post Share on other sites
dale Report post Posted June 10 2 godziny temu, RoN_01 napisał: Poradzicie jak rozwiązać ten problem Ja bym wsypał świeży piasek już teraz, zalał solanką nazbieraną z podmian, żeby się trochę pokreciło na obiegówce i może jakimś jednym, tanim cyrkulatorze, potem będzie do solanki, jak znalazł :), w dzień przenosin nazbierał ze 100 l świeżej solanki, spuścił starą, przeniósł skały z koralami i wodę i uzupełnił nową solanką. dodał bakterie i powinno być OK. Ważne żeby zasolenie i parametry nie różniły się za bardzo. Quote 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Share this post Link to post Share on other sites