Skocz do zawartości
crowmw

Pierwsze 120l z panelem

Rekomendowane odpowiedzi

@natan2012
No właśnie walczę ze zbyt czystym zbiornikiem, po4 i no3 0 aktualnie. Jestem na etapie dopasowywania rutyny dozowania ZeoStart3, zmiany waty, podmianek wody i karmienia, aby uzyskać śladowe ich ilości.

Wydaje mi się, że Monti zaczęły blaknąć właśnie przez zerowe parametry i mocne świecenie. Obniżyłem na razie świecenie z 90% do 50% i staram się podnieść no3/po4.

Po wczorajszym kryzycie (jeden błazenek bardzo szybko oddychał i wystawił skrzela) dzisiaj rybcie już pływają wesoło a kropek prawie brak. Jestem z nich dumny :D

Od kiedy zacząłem karmić koralowce, to zauważam wiele więcej mikro życia tj. wspomniane ?widłonogi? czy inne rurówki i robaki. Na razie daje minimalnie 1/3 kostki tej karmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, crowmw napisał:

@natan2012
No właśnie walczę ze zbyt czystym zbiornikiem, po4 i no3 0 aktualnie. Jestem na etapie dopasowywania rutyny dozowania ZeoStart3, zmiany waty, podmianek wody i karmienia, aby uzyskać śladowe ich ilości.

Wydaje mi się, że Monti zaczęły blaknąć właśnie przez zerowe parametry i mocne świecenie. Obniżyłem na razie świecenie z 90% do 50% i staram się podnieść no3/po4.

Po wczorajszym kryzycie (jeden błazenek bardzo szybko oddychał i wystawił skrzela) dzisiaj rybcie już pływają wesoło a kropek prawie brak. Jestem z nich dumny :D

Od kiedy zacząłem karmić koralowce, to zauważam wiele więcej mikro życia tj. wspomniane ?widłonogi? czy inne rurówki i robaki. Na razie daje minimalnie 1/3 kostki tej karmy.

Co do Monti to chyba za świeży baniak na jakiekolwiek SPS-y. Miałem podobnie. Zaczęła blaknąć i do kibla niestety.
Korali również nie karm. Karmisz niechciane "przyszłe" plagi ;D Robiłem podobnie jak Ty i do dzisiaj nie mogę się pozbyć Dino. Podkręć białe światło to zobaczysz jak się zaczną pompować bez dokarmiania ;)

Akwarium VIV 100x50x50 250L + Sump 74L  Zetlight QMAVEN 6600 200W  |  Pompa Jebao DCP 3500  AquaNova NVM-4000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak Brooklynella zaatakowała moje błazenki.
Wczoraj wieczorem wyglądały ok, pływały i oddychały spokojnie, dzisiaj rano już były całe w glutach.
Jedna już padła, druga jeszcze walczy. (Edit: też padła)

Z tego co czytam to Brooklynella przenosi się z ryby na rybę.
W takim razie skąd się wzięła w moim zbiorniku, skoro całe życie przyszło na raz, ryby wcześniej pływały razem w tym samym zbiorniku. 
Jeżeli nie przenosi się między rybami to co mogło wywołać chorobę i czy da się temu jakoś przeciwdziałać?

Co dalej? Wyczytałem, że trzeba zagłodzić Brooklynelle przez 45 dni, czy to prawda? Z rybek mam jeszcze pterapogona. Oczy też ma jakieś mętne... (Edit: też padł)

Edytowane przez crowmw (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.